Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia temporară 'Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România' va fi vernisată, joi, la MNIR

muzeul de istorie

Expoziţia temporară „Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România” va fi vernisată, joi, de la ora 13.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.  Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 29 martie – 30 iunie, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, scrie NEWS.RO.

Citeşte şi: Mocneşte SCANDALUL, după creşterile salariale din învăţământ: Cu ce SOLICITĂRI ies la rampă studenţii

Potrivit MNIR, publicul care va vizita această expoziţie va avea ocazia de a medita asupra documentelor esenţiale prin care românii basarabeni şi-au exprimat, în anii 1917-1918, în mod liber, ferm şi democratic, năzuinţele de recunoaştere a drepturilor legitime de a-şi decide singuri soarta, ca populaţie autohtonă şi majoritară în teritoriul dintre Prut, Nistru şi Marea Neagră.

Vizitatorii vor putea înţelege acţiunea elitelor politice şi intelectuale ale românilor din vechiul Regat de a valorifica oportunitate istorică şi de a sprijini demersul conaţionalilor din Basarabia de a se uni cu Ţara.

„Demersurile românilor din ceea ce mai rămăsese liber din teritoriul naţional sunt cu atât mai demne de a fi apreciate, cu cât ele veneau din acea mică Românie, redusă doar la o parte din teritoriul Moldovei din dreapta Prutului, aflată ea însăşi în faţa unor probleme de viaţă şi de moarte, prinsă între tentaculele armatelor Puterilor Centrale, bandelor bolşevicilor şi naţionaliştilor ucraineni, izolată de Aliaţi”, a transmis instituţia muzeală.

Potrivit MNIR, votul Sfatului Ţării din 27 martie/9 aprilie 1918, organul reprezentativ, ales democratic, al tuturor locuitorilor din Basarabia, rămâne elocvent peste veacuri pentru adevărata dorinţă a românilor şi a altor etnii din ţinutul dintre Prut şi Nistru, rupt din trupul Moldovei de către Imperiul Rus în 1812.

„Această primă Unire a fost o mare operă a mai multor generaţii, pentru succesul căreia şi-au dat mâna politicienii, soldaţii şi ofiţerii, intelectualii şi cetăţenii de rând de pe ambele maluri ale Prutului, cărora li s-au alăturat şi voluntarii români din Transilvania şi Bucovina, cu toţii convinşi că dreptatea istorică este de partea lor. Într-un fel, a fost o repetiţie pentru seria «unirilor» care vor marca acel unic an istoric al românilor – 1918”, mai arată comunicatul MNIR.

Proiectul expoziţional este realizat de MNIR în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova - Arhiva Naţională a Republicii Moldova. Iurie Colesnic şi Dan Dimăncescu au pus la dispoziţie documente şi informaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.