Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziție anulată după ce un artist a făcut declarații împotriva Israelului

PBS
israel steag

Expoziție anulată după ce un artist a făcut declarații împotriva Israelului

O expoziţie de la Lisson Gallery din Londra, dedicată operei artistului chinez Ai Weiwei, a fost anulată în ultimul moment din cauza poziţiei artistului faţă de conflictul israeliano-palestinian. Un mesaj publicat în octombrie pe X (fosta platformă Twitter) a deranjat în mod deosebit galeria de artă contemporană, după cum relatează The Art Newspaper, informează News.ro.

În mijlocul zecilor de videoclipuri de război pe care le retransmite pe reţelele sale de socializare, Ai Weiwei i-a răspuns unui internaut: "Sentimentul de vinovăţie legat de persecutarea poporului evreu a fost uneori transferat în lumea arabă", a explicat el în mandarină, potrivit unei transcrieri trimise de atelierul artistului.

Din punct de vedere financiar, cultural şi în ceea ce priveşte influenţa mediatică, comunitatea evreiască a avut întotdeauna o prezenţă puternică în Statele Unite. Ajutorul anual de 3 miliarde de dolari acordat Israelului a fost considerat timp de decenii una dintre cele mai valoroase investiţii făcute vreodată de Statele Unite". Mesajul a fost şters între timp.

Marţi, artistul a confirmat pentru The Art Newspaper că expoziţia a fost într-adevăr suspendată, sine die, "din cauza tweet-ului său". Jurnalistul a intervievat, de asemenea, reprezentanţi ai Lisson Gallery, care au confirmat că, după "lungi discuţii" cu Ai Weiwei, ambele părţi au fost de acord că "nu era momentul potrivit pentru a prezenta noul său corpus de lucrări". Aceştia susţin că "nu este loc pentru o dezbatere care poate fi etichetată ca fiind antisemită sau islamofobă într-un moment în care toate eforturile ar trebui să vizeze încetarea suferinţei tragice din teritoriile israeliene şi palestiniene".

O decizie pe care Ai Weiwei o acceptă, dar pe care nu o digeră, el multiplicându-şi de miercuri, pe reţelele sale de socializare, criticile la adresa galeriei. Artistul în vârstă de 66 de ani, fiul unui poet angajat, a luptat întotdeauna pentru libertatea de exprimare. El a criticat adesea regimul din ţara sa, China, pe care a fugit-o în mod deliberat pentru a se stabili în Portugalia. În 2011, el a fost arestat şi ţinut la secret timp de optzeci de zile de către guvernul chinez.

Studioul lui Ai Weiwei a informat, de asemenea, The Art Newspaper că alte trei expoziţii ale artistului, la New York, Paris şi Berlin, au fost suspendate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.