Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţie inedită la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea: cele mai noi descoperiri din județ, prezentate publicului larg

captură facebook
arheologie descoperire

Arheologii vâlceni anunţă că scot din depozite artefactele descoperite în utlimii opt ani pe teritoriul judeţului pentru a le prezenta publicului larg într-o expoziţie care se va deschide vineri, la Muzeul de Istorie din Râmnic.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în expoziţie vor fi prezentate informaţii despre noile situri arheologice din Vâlcea, dar şi obiecte de patrimoniu descoperite din 2015 şi până acum, între care se află cele din tranşeele din Primul Război Mondial de la Perişani-Poiana Spinului (2018), din Catedrala Arhiepiscopiei Râmnicului (2019-2022), precum şi siturile arheologice noi de pe traseul conductei de gaze BRUA (în Guşoeni, Zătreni, Măciuca - 2019-2020).

"De departe, cele mai inedite şi spectaculoase rezultate au fost oferite de cercetările arheologice de la Perişani şi de la Catedrala Arhiepiscopiei. La Perişani-Poiana Spinului, au existat lupte grele pentru capturarea acestei cote în toamna anului 1916. Din trupele germane a acţionat Regimentul de Gardă Bavarez, adversarii români fiind din diviziile a 23-a şi a 14-a. În patru puncte, au fost cercetate complexe arheologice cu 8 soldaţi (schelete) şi au fost găsite echipamente militare, muniţie, amenajări de tipul tranşeelor şi cuiburilor de mitralieră. Săpăturile specialiştilor nu au descoperit doar osemintele a opt soldaţi, ci şi modul înfiorător în care aceştia şi-au găsit sfârşitul - surprinşi de suflul unei explozii au murit cu arma în mână. La Arhiepiscopie, în interiorul catedralei, cercetările arheologice au dus la descoperirea bisericii din sec. al XVI-lea formată din pronaos şi naos, la care cel mai probabil în sec. al XVIII-lea îi este adăugat pridvorul. Situaţia stratigrafică din interiorul pridvorului a fost răvăşită în sec. al XIX-lea odată cu construcţia actualei catedrale, prilej cu care sunt ridicate mai multe complexe funerare de tipul cistelor din cărămidă cu boltă. În aceste ciste, a fost identificată înhumarea a numeroşi preoţi dar şi a doi episcopi", se arată în prezentarea expoziţiei făcută de organizatori, potrivit Agerpres.

Expoziţia, intitulată "Noi descoperiri arheologice în judeţul Vâlcea", va putea fi vizitată până pe 31 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.