Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expulzarea diplomaților ruși va da curs unei crize a relațiilor, declară Leonid Sluțki

vestidinrusia.ro
Leonid Sluțki

Dacă țările Uniunii Europene și ale Alianței Nord-Atlantice vor da curs îndemnurilor autorităților din Cehia și vor expulza o serie de diplomați ruși, acest lucru va conduce la o criză dintre cele mai profunde în relațiile diplomatice dintre Rusia și Occident. Este părerea exprimată, pe canalul său de pe rețeaua socială Telegram, de președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, Leonid Sluțki, în legătură cu afirmațiile vicepremierului Cehiei, șeful Ministerului de Interne și interimar la Externe, Jan Hamacek, relatează agenția TASS.

În postarea sa, deputatul constată că ”Cehia merge pe calea Marii Britanii și încearcă să declanșeze un grandios scandal anti-rusesc în stil Salisbury”. ”Dacă țările UE și NATO vor porni un demers de nimic justificat, cu o serie de expulzări a diplomaților ruși, acest lucru s-ar putea solda cu una dintre cele mai profunde crize ale întregului sistem de relații diplomațice ale Rusiei cu Occidentul colectiv”, a scris Sluțki.

În opinia politicianului, țările occidentale, ”deocamdată încă partenerii noștri, trebuie să înțeleagă în mod clar că Rusia va răspunde dur la orice provocare”. Șeful Comitetului a amintit că, atunci când 18 diplomați ai Rusiei au fost expulzați din Cehia ”din motive schizofrenice, în 48 de ore”, Rusia a trimis acasă 20 de lucrători diplomatici cehi în 24 de ore.

”Praga admite posibilitatea expulzării tuturor angajaților ambasadei ruse – ei bine, reacția Moscovei, în acest caz, și nu mă îndoiesc de acest lucru, va fi instantanee și, după toate probabilitățile, simetrică”, a adăugat Sluțki. În același timp, a continuat el, ”practic, vor fi distruse, astfel, relațiile, iar dialogul bilateral va intra pur și simplu în impas”.

”Sper că o picătură de înțelepciune politică va mai rămâne, astfel încât, de această dată, istoria să se repete sub forma unei farse, fără să se încheie cu finalul tragic al înmormântării dreptului internațional”, a concluzionat șeful Comitetului din Duma de Stat.

Hamacek a admis posibilitatea expulzării din Praga a tuturor diplomaților ruși. Un comunicat în acest sens a fost postat de oficialul ceh marți, pe pagina lui de Facebook, drept comentariu la expulzarea a 20 de lucrători ai ambasadei cehe la Moscova. În plus, el a cerut, în direct pe posturile de televiziune, aliaților Pragăi din UE și NATO să expulzeze diplomați ruși, în semn de solidaritate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.