Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrema dreaptă germană vrea alianță cu partide similare din Europa, nu ieșirea din UE - Decizie privind campania pentru europarlamentare

Lilly / imageBROKER / Profimedia
afd

Partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) va participa la campania pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2024 sub conducerea eurodeputatului Maximilian Krah, a anunţat sâmbătă AfD, transmite dpa.

Avocatul în vârstă de 46 de ani a obţinut 65,7% din voturi la reuniunea AfD din Magdeburg (centru).

Pe locul doi în lista de candidaţi a AfD pentru PE a fost ales deputatul bavarez Petr Bystron, în prezent membru al Bundestag.

"Acum suntem cel mai atractiv partid de dreapta din toată Europa", a declarat Krah în discursul de lansare a candidaturii, potrivit Agerpres.

Candidatura lui Krah este controversată în parte ca urmare a comportamentului său "turbulent" din Parlamentului European, unde este membru din 2019, notează dpa.

Se dorește o alianță europeană cu partide similare, nu retragerea din UE

Tot la reuniunea de la Magdeburg, Alice Weidel, copreşedinta AfD, a făcut apel la cooperare cu alte partide cu ideologie similară din PE pentru a pune capăt imigraţiei ilegale.

"Avem nevoie de Fortăreaţa Europa pentru a ne apăra patria şi facem acest lucru împreună cu partenerii noştri europeni", a declarat Weidel în faţa celor circa 600 de delegaţi.

Weidel a contribuit la respingerea, vineri, a unei moţiuni prezentate de susţinători ai retragerii Germaniei din UE (Dexit), în cursul dezbaterii privind aderarea la grupul Identitate şi Democraţie (naţionalist, eurosceptic) din PE.

Dezbaterea programului cu care AfD vor să intre în campania electorală pentru PE ar urma să se desfăşoare într-o viitoare reuniune a formaţiunii, cel mai târziu în ianuarie.

Alegerile pentru PE vor avea loc în iunie 2024.

AfD, pe val ascendent în sondaje

În sondajele de opinie din Germania AfD înregistrează în ultima vreme o cotă de aprobare între 18% şi 20% şi chiar mai mult în landurile din fosta Germanie de est.

Weidel a profitat de ocazie, sâmbătă, pentru a critica atitudinea faţă de partidul său a Uniunii Creştin Democrate (CDU, opoziţia conservatoare), mai consemnează dpa.

Liderul CDU Friedrich Merz se pierde în "dezbateri antidemocratice despre paravan şi interzice contactele (cu AfD)", a spus Weidel. "Avem de dat jos un singur paravan, şi acesta este paravanul CDU din est, unde noi, AfD, suntem deja cea mai puternică forţă", a declarat ea în faţa delegaţilor.

În Germania, poziţia CDU de a respinge colaborarea cu AfD este descrisă ca "paravan" (Brandmauer).

Merz a sugerat recent că CDU ar putea coopera cu AfD la nivel local, dar nu în guvernul federal, fiind criticat pentru această poziţie inclusiv în propriul partid.

Alice Weidel a anunţat că ar fi dispusă să discute cu "toată lumea" pentru formarea unei coaliţii, excluzându-i totuşi pe Verzi, care "duc ţara la pierzanie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.