Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Extrema dreaptă - salvatorul Europei' (Die Tageszeitung)

taz.de
europa oameni

Delegaţii partidelor europene de extremă dreaptă creează atmosferă împotriva "Statelor Unite ale Europei". Modelele lor sunt Polonia şi Ungaria.

"Datorită proiectului distrugător al unui stat federal supranaţional, Uniunea Europeană se află pe marginea prăpastiei. Noi, conservatorii din Europa, trebuie să salvăm UE." Aceste afirmaţii aparţin lui Sorin Lavric,  ideologul partidului radical de dreapta AUR, formaţiune care este reprezentată de doi ani în Parlamentul de la Bucureşti, relatează Die Tageeszeitung preluat de Rador.

La sfârşitul acestei săptămâni, partidul AUR a organizat la Bucureşti o conferinţă internaţională, la care au luat parte reprezentanţi ai unor organizaţii conservatoare de dreapta din Polonia, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Belgia, Finlanda, Serbia şi Israel. Cei mai mulţi delegaţi sunt sau au fost reprezentaţi în legislativele naţionale sau în Parlamentul European, lucrează la universităţi sau instituţii. Sau sunt activi din punct de vedere publicistic şi, respectiv, multiplicatori activi ai ideilor extremei drepte.

Conferinţa care avea drept motto "Acea Europă în care credem" şi-a propus drept scop crearea unei platforme ideologice comune pentru a declanşa in Europa o revoluţie conservatoare. Nu întâmplător mai mulţi participanţi au salutat în discursurile lor cele mai recente succese electorale unor grupări de dreapta din Italia, Suedia şi Israel.

"Europa se găseşte în faza degenerării, mai ales din punct de vedere moral. Această evoluţie are mai multe motive. Cea mai gravă dintre acestea este ideologia neomarxistă", a declarat gazda Claudiu Târziu (AUR), cofondator şi editor al publicaţiei neofasciste "Rugină", deputat şi în Parlamentul României.

Aceste afirmaţii circumsccriu clar liniile de luptă programatice ale conservatorilor europeni de dreapta. În calitate de modele care merită să fie urmate, sunt menţionate actualele guverne naţional-conservatoare, iliberale din Ungaria şi Polonia. Acestea s-au afirmat cu succes faţă de eurocraţii din Bruxelles - se menţiona în unele luări de poziţii.

Guvernele de la Budapesta şi Varşovia întruchipează rezistenţa faţă de tendinţele de federalizare a birocraţiei UE, constituie un exemplu pentru o politică încununată de succes împotriva globalizării forţate de către principalii duşmani ai ideii de suveranitate a unui stat naţional.

Organizatorii conferinţei au acordat o atenţie deosebită  reprezentanţilor prezenţi ai partidului conservator Likud din Israel, Michael Kleiner. Acesta a salutat victoria alianţei de dreapta din Israel şi nominalizarea previzibilă în funcţia de premier a lui Benjamin Netanjahu.

Partidul românesc AUR nu a fost deosebit de încântat de prezenţa lui Kleiner. Prezenţa acestuia poate servi partidului ca sprijin doar ca alibi împotriva acuzaţiilor de antisemitism ce apar în mod repetat în media din România.

În încercările sale de a se prezenta drept o organizaţie de conservare de valori partidul AUR poate instrumentaliza politic participarea unui oaspete israelian şi de a apărea ca o grupare neprihănită care a rupt-o  cu tradiţiile mişcării fasciste române apărute după primul război mondial.

Partidul AUR pledează încă de la înfiinţarea sa în 2019 pentru o Europă a patriilor şi împotriva creării Statelor Unite ale Europei, pentru oprirea migraţiei, precum şi pentru restaurarea valorilor tradiţionale creştine. În februarie AUR a organizat un summit la Bucureşti cu delegaţii din 22 de ţări. În "Declaraţia  de la Bucureşti" semnatarii au condamnat "dictatura unei false elite politice" care a pierdut orice legătură cu cetăţenii şi încearcă să ciuntească stilul tradiţional de viaţă al acestora, precum şi spaţiul lor cultural naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.