Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extremistul de stânga Cezare Battisti, închis pe viaţă pentru patru omoruri, anunţă o grevă a foamei în închisoare

inchisoare puscarie gratii

Cesare Battisti, extremist de stânga închis pe viaţă în Italia pentru patru omoruri comise în anii 1970, a anunţat marţi că începe o grevă a foamei ca protest împotriva regimului de detenţie, transmite AFP.

Într-o scrisoare către avocatul său, Davide Steccanella, publicată de presa italiană, Battisti afirmă: 'După ce am epuizat toate celelalte mijloace de a mi se recunoaşte drepturile, sunt obligat să recurg la o grevă a foamei totală şi să refuz asistenţa medicală'. Avocatul nu a fost disponibil imediat pentru comentariile solicitate de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul partidelor la alegerile locale

Battisti, în vârstă de 65 de ani, este izolat din ianuarie 2019 în penitenciarul de înaltă securitate de la Oristano, în Sardinia, fiindu-i interzise orice contact şi orice activitate. În scrisoarea către Steccanella, el se plânge că administraţia penitenciară nu răspunde la cererile sale scrise şi orale de a restabili legalitatea. 'Cererea unui tratament la fel ca pentru orice deţinut constituie o luptă continuă şi epuizantă', arată el, susţinând că este izolat 'forţat şi nejustificate', că nu beneficiază de suficiente îngrijiri medicale şi că i s-au reţinut arbitrar texte literare. Deţinutul cere să fie transferat într-o altă închisoare, unde să poată fi vizitat mai uşor de cei apropiaţi, şi să i se revizuiască regimul strict de detenţie - 'înalta securitate prevăzută pentru terorişti'. El apreciază că nu mai există riscurile care ar justifica astfel de măsuri împotriva sa.

Fostul militant de extremă stângă s-a refugiat în Franţa timp de 15 ani, apoi în Brazilia, iar în 2019 a fost reţinut în Bolivia şi extrădat în Italia după aproape 40 de ani de când era urmărit. La câteva luni după arestare, Battisti şi-a recunoscut pentru prima oară în faţa unui magistrat răspunderea pentru crime şi greşeala de a se fi implicat în lupta armată.

Citește și: Nelu Tătaru: 'Urmează o lună grea. De la mijlocul lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă'

Din 1990 până în 2004, Battisti a beneficiat în Franţa de protecţia preşedintelui din acea perioadă, socialistul Francois Mitterrand, care promisese că nu va extrăda niciun activist de extremă stângă care acceptă să renunţe la lupta armată. În 2004, sub preşedinţia lui Jacques Chirac, guvernul de la Paris a decis să pună capăt 'jurisprudenţei Mitterrand' şi să îl extrădeze pe italian. Acesta a reuşit însă să fugă în Brazilia cu acte false şi - susţine el - cu ajutorul serviciilor secrete franceze.

În urmă cu circa trei săptămâni, fostul preşedinte brazilian de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că regretă protecţia acordată lui Battisti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.