Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ExxonMobil pleacă din România. S-ar putea retrage din întreaga Europă (Reuters)

The Advocate
exxon mobile

ExxonMobil plănuiește să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari, transmite Reuters citând surse din companie.

Anunțul agenției de presă este puțin în contradicție cu anunțul Preşedintelui Klaus Iohannis care a declarat marţi că nu este exclus ca ExxonMobil să nu se retragă din proiectul de la Marea Neagră, dar a subliniat totodată că este importantă crearea unui cadru legislativ care să le permită investitorilor strategici să intervină.

Vezi și: Turcan TAIE în carne vie: 'Din 4 ianuarie nicio instituție a statului nu va mai face politică de partid'

Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere și gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând și participații în proiecte de pe alte două continente, Asia și Africa. În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom.

Practic, Exxon își va concentra eforturile pe doar o mână de megaproiecte domestice și internaționale, în Guyana, Mozambique, Papua Noua Guinee, Brazilia sau Qatar. Programul de înstrăinare de active este demarat în condițiile în care acționarii producătorului de petrol și gaze aplică de ceva ani presiuni pentru adunarea de cash în scopul dezvoltării proiectelor din țările respective și diversificarea activităților.

Vezi și: Surpriză de PROPORȚII pentru Dăncilă - Câți alegători noi a câștigat după conferința maraton de marți? Anunțul lui Pieleanu

Exxon a întocmit în ultimele luni o listă extinsă de active din cel puțin 11 țări pe care dorește să le vândă, ce vor elibera mai mult de 15 miliarde de dolari. Ținta companiei americane pentru adunarea banilor din vânzarea activelor este 2021, potrivit surselor.

Compania americană a negociat mai multe acorduri de exit din diferite operațiuni în ultimele luni, printre care și un exit din Marea Nordului ce îi aduce 4,5 miliarde de dolari.

În ceea ce privește blocul de mare adâncime din țara noastră Neptun Deep, Exxon a transmis mai multe adrese unor investitori ce ar putea arăta interes pentru achiziția participației companiei americane. Printre acestea și Romgaz, după cum a spus pentru MEDIAFAX Adrian Volintiru, directorul general al producătorului român de gaze.

"Deocamdată suntem la începutul începuturilor. Am fost contactați (luni) de consultantul ExxonMobil care vrea să facă un exit (total) din acest proiect. Ne interesează să preluăm o cotă între 15-20%, dar e mult până departe. Primul pas în momentul ăsta ar fi (purtarea) primelor discuții, să vedem datele preliminare, ce au trimis dânșii, după care acordul ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) pentru a intra în camera de date, formarea echipei, intrarea în camera de date, analiza rezultatelor, obținerea aprobărilor în adunarea generală a acționarilor, dar intenția noastră este de a participa la acest proiect. Ne interesează, vrem și ne dorim", a spus Volintiru.

Printre alte companii interesate și contactate de ExxonMobil pentru Neptun Deep ar fi și PGNiG, compania de petrol și gaze controlată de statul polonez. Problema pentru celelalte companii din proiect și companii interesate ar fi că Exxon este deținătoarea know-how-ului pentru proiectul de mare adâncime de la noi.

În orice caz, americanii mai plănuiesc exit-uri și din Germania și din operațiunile din platoul continental al Marii Britanii de la Marea Nordului. Totodată, procedura de vânzare a început și în cazul activelor din Australia, Nigeria și Malaezia.

Un purtător de cuvânt al Exxon a precizat că societatea nu "comentează cu privire la zvonurile și speculațiile din piață".

Exxon ar mai rămâne în Europa, conform planului, cu operațiunile din Țările de Jos, unde deține și exploatează împreună cu Royal Dutch Shell câmpul gazifer Groningen, pe care guvernul olandez plănuiește să-l închidă în 2022. În Africa, Exxon vrea să-și vândă operațiunile din Chad, Guineea Ecuatorială și o parte din activele din Nigeria.

În timp ce Exxon urmează să-și intensifice investițiile în următorii ani pentru a dezvolta noi proiecte de petrol și gaze, majoritatea competitorilor săi au planuri mai prudente de cheltuieli din cauza perspectivei incerte ce planează în jurul prețurilor petrolului și a presiunii crescânde venită de la investitorii ce doresc o diversificare și implicit o îndepărtare de combustibilii fosilii spre regenerabile.

Exxon a răspuns mai lent la prăbușirea prețului petrolului din 2014 decât rivalii săi care au redus mai brusc cheltuielile de investiții, ceea a dus la o presiune mare din partea acționarilor pentru a reduce costurile. De menționat că acțiunile Exxon pe Wall Street au avut o evoluție mai slabă în raport cu titlurile altor companii petroliere majore în ultimii cinci ani.

Spre deosebire de rivalii Shell și British Petroleum (BP), Exxon nu a mai realizat o revizuire majoră a portofoliului său de active și operațiuni de decenii. BP a vândut active de peste 65 miliarde de dolari în urma dezastrului de mediu din 2010 din Golful Mexic (Deepwater Horizon), în timp ce Shell a vândut active de peste 30 de miliarde de dolari după achiziționarea rivalului britanic BG Group în 2016.

Exxon a anunțat anul acesta că plănuiește să-și majoreze investițiile de capital de la 26 miliarde de dolari în 2018 la 30-35 miliarde de dolari între 2021-2025, însă analiștii estimează deja presiuni asupra acestor planuri pe fondul unor prețuri scăzute la petrol și chiar contractarea de credite pentru realizarea investițiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.