Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EY România: Investitorii așteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile și utilizabile în sistemul energetic național

www.magnanews.ro
energie electrică

Investitorii așteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile și utilizabile în sistemul energetic național pe termen lung, iar semnalele pieței privind nevoia de capacități suplimentare sunt estompate de datele statistice oficiale, susține Alexandru-Valeriu Binig, partener asistență în afaceri, EY România.

"În România asistăm la o perioadă de așteptare. Pe de o parte, proprietarii de active de generare a electricității din surse regenerabile își recalculează fluxul de numerar pe baza percepției impactului recentelor schimbări legislative cu efecte în schema de sprijin pentru capacitățile existente. În mod sigur, tranzacțiile în acest subsector în România nu se desfășoară cu prime forward față de evaluările bazate pe prognoza de fluxuri de numerar", a spus Binig, , într-un comunicat remis, miercuri, Agerpres. Pe de altă parte, investitorii așteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile și utilizabile în sistemul energetic național pe termen lung.

"Câtă vreme sunt declarați peste 24.000 MW ca putere instalată, iar la o producție de 10.000-11.000 MW nu apar pe piață capacități care să suplinească generatori care măresc prețul, semnalele pieței privind nevoia de capacități suplimentare sunt estompate de datele statistice oficiale. În lipsa unei clarificări nu vom vedea investiții greenfield pe termen scurt", a explicat oficialul EY România.

Conform raportului EY Power transactions and trends Q2 2017, valoarea globală a tranzacțiilor din energie și utilități a scăzut cu 32% în trimestrul al doilea al acestui an, la 30,8 miliarde dolari, ca urmare a diminuării oportunităților de investiții în segmentul producției convenționale de energie. "În același timp, numărul global al tranzacțiilor a crescut de la 115, în trimestrul întâi 2017, la 134 în trimestrul al doilea 2017 — reprezentând o creștere de 17%. Tranzacțiile din zona energiei regenerabile au reprezentat aproape jumătate (48%) din volumul total al tranzacțiilor din acest sector. Tendința s-a remarcat cel mai mult în regiunea Asia-Pacific, unde energia regenerabilă a reprezentat 51% din volumul tranzacțiilor derulate în T2 2017. Inițiativele de reformă energetică au continuat și ele să stimuleze activitatea de tranzacționare, iar privatizarea activelor a generat 13,3 miliarde dolari, adică 43% din valoarea globală a tranzacțiilor", menționează sursa citată.

Europa a fost singura regiune care a înregistrat o creștere a valorii tranzacțiilor din energie și utilități de la un trimestru la altul. "Valoarea tranzacțiilor în Europa a crescut cu 10,6 miliarde dolari în T2 2017, cu 12% mai mare față de primul trimestru 2017 și cu 31% față de aceeași perioadă a anului trecut. S-a remarcat un număr mare de tranzacții cu valoare mică în segmentul energiei regenerabile: 29 de tranzacții reprezentând 55% din volumul total. Valoarea medie a tranzacției a scăzut de la 278,5 milioane dolari în primul trimestru la 62,15 milioane dolari în trimestrul al doilea", informează EY România.

Potrivit companiei de consultanță, investițiile din zona de transport și distribuție (T&D) au crescut de la 76 milioane dolari în trimestrul întâi, la 4,3 miliarde dolari în trimestrul al doilea, totalizând 40% din valoarea tranzacțiilor. Spania și Marea Britanie au rămas principalele ținte de interes pentru investiții, cumulând 27%, respectiv 26%, din valoarea totală a tranzacțiilor regionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.