Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fâșia Gaza: conflictul sângeros a luat sfârșit pentru moment

fasia gaza

Calmul a revenit luni în Fâşia Gaza, în urma unui armistiţiu anunţat de către palestinieni, după cel mai grav acces de violenţă cu Israelul de ani de zile, însă fără să se întrevadă vreo soluţie pe termen lung, relatează AFP, informează News.ro.

Citește și: MOL investește peste 10 milioane de dolari în Ungaria într-o nouă fabrică de bitum-cauciuc

Palestinienii au acceptat un armistiţiu care a intrat în vigoare luni înainte de zori, în acest început de Ramadan, au anunţat trei oficiali palestinieni şi unul egiptean sub protecţia anonimatului.

Nicio confirmare nu a fost obţinută de la partea israeliană, care se fereşte de obicei să coroboreze asemenea armistiţii.

Însă, după două zile ale unei escaladări în care au fost ucişi 23 de civili şi combatanţi în Fâşia Gaza, dar şi patru civili în Israel, tiruri de rachetă din enclava palestiniană, aflată sub blocadă şi represalii israeliene, au încetat efectiv la ora armistiţiului, anunţat de către oficiali, potrivit unui jurnalist AFP de la Gaza.

Într-un semn de acalmie, armata israeliană a anunţat ridicarea tuturor restricţiilor impuse populaţiilor civile israeliene vecine Fâşiei Gaza. Ea nu a făcut vreo precizare, însă aceste măsuri includ în general închiderea şcolilor sau limitarea adunărilor publice.

Vecinul egiptean, internediarul tradiţional al Fâşiei Gaza, a forjat un acord de încetare a ostilităţilor care a intrat în vigoare la ora locală 4.30 (şi ora României), au anunţat sub protecţia anonimatului un reprezentant al mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, un reprezentant al Jihadului Islamic, a doua forţă în enclava palestiniană, un alt inamic jurat al Israelului. Un oficial egiptean a confirmat încheierea unui acord.

Enclava palestiniană şi oraşele israeliene vecine au fost teatrul, timp de două zile, al cele mai grave inflamări a violenţei de la Războiul din Fâşia Gaza din 2014, care au alimentat temeri cu privire la izbucniea unui nou conflict. Acest acces de violenţă a coincis cu un avertisment viguros al Statelor Unite adresat Iranului, acuzat de Istrael că susţine grupări armate din enclava palestiniană, supusă unei blocade israeliene stricte de peste zece ani. Acordul încheiat în noaptea de duminică spre luni, la fel ca cele precedente, în urma unor episoade violente, vizează o relaxare a blocadei impuse de Israel, a declarat reprezentantul Jiahdului Islamic.

El prevede măsuri cu privire la întinderea unor zone de pescuit ale Fâşiei Gaza la Marea Mediterană, autorizate de Israel, şi o îmbunătăţire a aprovizionării cu electricitate şi combustibili, îngrijorări primordiale în această fâşie de pământ locuită de două milioane de persoane, afectate de războaie, sărăcie şi izolare, a declarat el.

Aproximativ 690 de rachete au fost trase de sâmbătă din Fâşia Gaza, dintre care peste 500 au atins teritoriul israelian, iar cel puţin 35 au căzut în zone urbane, potrivit unei numărători a armatei israeliene.

Civilii israelieni ucişi în weekend sunt primii care mor din cauza unor rachete palestiniene de la Războiul din 2014, afirmă cel puţin doi oficiali israelieni. Un fapt extrem de rar, unul dintre ei a fost ucis după ce o rachetă antitanc de tip Komet, trasă din Fâşia Gaza, i-a atins vehiculul, potrivit armatei israeliene. Aviaţia şi artileria israeliene au lovit, în schimb, peste 350 de obiective aparţinând Hamas şi Jihadului Islamic în Fâşia Gaza, vizând combatanţi din grupări armate, ateliere de fabricare a rachetelor, depozite de armament sau imobile de birouri aparţinând Hamas. Dintre cei 19 palestinieni ucişi numai duminică, nouă au fost identificaţi ca fiind combatanţi din cadrul Hamas şi Jihadul Islamic. Armata israeliană a revendicat în mod deschis - pentru prima oară - eliminarea unui palestinian în vârstă de 34 de ani, prezentat drept reprezentantul unor importante transferuri de bani din Iran către Hamas şi Jihadul Islamic.

Două palestiniene însărcinate şi doi bebeluşi au fost ucişi, potrivit unor informaţii prezentate de Ministerul Sănătăţii al Hamas. ”Noi susţinem Israelul 100% în apărarea cetăţenilor săi”, a scris duminică pe Twitter preşedintele american Donald Trump. La scurt timp după aceea, consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe John Bolton a anunţat desfăşurarea în Orientul Mijlociu a unui ”portavion şi a grupului aeronaval USS Abraham Lincoln şi a unei forţe de bombardiere”, fără să stabilească vreo legătură cu escaladarea din Fâşia Gaza, dar avertuzând Iranul cu privire la orice aducere atingere a intereselor Statelor Unite şi aliaţilor lor.

CRIZĂ CRONICĂ

Fâşia Gaza a fost afectată de două accese de violenţă repetate, în absenţa oricărei recunoaşteri de către Israel a Hamasului şi în absenţa oricărui orizont politic în vederea unei soluţionări a conflictului israeliano-palestinian. De luni de zile, Egiptul şi ONU depun regulat eforturi să stingă ”incendiile”. Ultimul acces de violenţă pune în discuţie un acord încheiat la sfârşitul lui martie.

Organizaţiile palestiniene din Fâşia Gaza sunt frustrate de neaplicarea, afirmă ele, de către Israel a acestui acord şi altora anterioare cu privire la o relaxare a blocadei şi intrarea unor fonduri din Qatar în enclavă. Israelul consideră că evenimentele din ultimele zile dunt o agresiune vizând civili israelieni din partea unor organizaţii care se servesc, potrivit statului israelian, de civili palestinieni ca de nişte scuturi umane. Ele au loc într-un moment delicat pentru premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, înaintea Zilei Amintirii - miercuri, sărbătoarea naţională - joi, şi a concursului Eurovision de la Tel Aviv, prevăzut în perioada 14-18 mai. Netanyahu, care a obţinut o victorie în alegerile legislative, este angajat în negocieri în vederea formării viitorului guvern.

Iar ginerele şi consilierul lui Donald Trump Jared Kushner a promis recent să-şi dezvăluie planul privin o soluţionare a conflictului israeliano-palestinian după Ramadar, care se încheie la începutul lui iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.