Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Facebook e în CĂDERE LIBERĂ: Compania se confruntă cu cel mai mare DECLIN din 2015, ca efect al scandalului momentului din SUA

facebook

Acţiunile Facebook au scăzut luni cu până la 8,1%, cel mai mult după 2015, sub presiunea oficialilor americani şi europeni care au solicitat companiei răspunsuri la informaţiile că firma de consultanţă politică Cambridge Analytica, care l-a sprijinit pe Donald Trump în campania electorală, a folosit datele a milioane de utilizatori ai reţelei sociale fără consimţământul acestora, transmite NEWS.RO, citând Bloomberg.

Citeşte şi: Papa Francisc a ŞOCAT o lume întreagă: 'Cei care merg la prostituate sunt CRIMINALI...'

Facebook a anunţat luni că a angajat firma de audit Stroz Friedberg, specializată în industria tehnologiei, să efectueze un audit al sistemelor Cambridge Analytica, în urma folosirii neautorizate a datelor aparţinând unor aproximativ 50 de milioane de utilizatori ai Facebook.

Vineri, Facebook a anunţat că un profesor a utilizat sistemul de logare al Facebook pentru înscrierea oamenilor într-o aplicaţie destinată sondării personalităţii, în scopuri academice. Pentru a participa la sondaj, 270.000 de oameni au permis aplicaţiei respective să le acceseze datele personale ale lor şi ale prietenilor lor, prin intermediul Facebook, fiind expusă o reţea de 50 de milioane de persoane, potrivit publicaţiei New York Times. Acest tip de acces era permis de Facebook la momentul respectiv. Ulterior, profesorul a încălcat termenii Facebook, transmiţând datele firmei Cambridge Analytica.

Politicieni americani şi europeni cer directorului general al Facebook, Mark Zuckerberg, să explice parlamentarilor cum Cambridge Analytica, firma de consultanţă care l-a ajutat pe Trump să câştige alegerile prezidenţiale americane, a putut să obţină informaţiile personale ale utilizatorilor.

Facebook a răspuns deja întrebărilor legate de felul în care platforma sa de socializare a fost utilizată de propagandişti ruşi înainte de alegerile din 2016, dar Zuckerberg nu s-a prezentat la discuţiile cu liderii guvernamentali.

Citeşte şi: Întâlnire de FOC: Prima CONFRUNTARE dintre premierul Dăncilă şi preşedintele Iohannis, după cererea de DESECRETIZARE a protocoalelor DNA-SRI

Senatorii americani Amy Klobuchar, democrată din Minnesota, şi John Kennedy, republican din Louisiana, i-au cerut preşedintelui comisiei juridice că ceară directorilor generali ai marilor companii tehnologice, între care şi Twitter şi Google, să participe la audieri publice.

Într-o scrisoare adresată luni senatorului Chuck Grassley, republican din Iowa, Klobuchar şi Kennedy au afirmat că ”au îngrijorări serioase legate de informaţiile recente că datele a milioane de americani au fost folosite în mod incorect pentru a influenţa alegătorii”.

”Lipsa de supraveghere a modului în care datele sunt stocate şi a modului în care publicitatea politică este vândută provoacă îngrijorări legate de integritatea alegerilor americane şi a dreptului la confidenţialitatea datelor”, au scris senatorii.

O audiere a directorilor generali ai companiilor de tehnologie ar permite comisiei să afle ”ce se face pentru protejarea datelor americanilor şi limitarea abuzării platformelor, precum şi să analizeze dacă este nevoie de măsuri înainte de alegerile viitoare”.

Facebook a aflat despre încălcarea confidenţialităţii datelor utilizatorilor în 2015, a blocat accesul profesorului respectiv la reţeaua sa de socializare şi a cerut Cambridge Analytica să certifice faptul că a şters datele utilizatorilor. Cu toate acestea, Facebook a suspendat vineri Cambridge din  sistemul său, explicând că a aflat că informaţiile nu au fost şterse.

Citeşte şi: Băsescu, reacţie NEAŞTEPTATĂ la 'dezvăluirile' lui Ponta: 'Regret sincer eroarea făcută...'

Cambridge, înfiinţată iniţial de donatorul politic conservator Robert Mercer, a negat sâmbătă că a avut în continuare acces la datele utilizatorilor, afirmând că lucrează cu Facebook pentru găsirea unei soluţii.

Facebook a precizat luni că firma Cambridge a acceptat un audit al serverelor şi sistemelor sale, pentru a se determina dacă datele au fost păstrate sau nu.

Un cercetător care a lucrat cu profesorul la aplicaţia de sondare este în prezent angajat al Facebook, care cercetează dacă acesta a avut cunoştinţă despre scurgerea de informaţii ale utilizatorilor.

Dezminţirile şi anchetele interne nu au reuşit să calmeze criticile. Damian Collins, parlamentar britanic, a spus duminică faptul că Zuckerberg sau un al membru al conducerii Facebook ar trebui să fie audiat în comisia sa parlamentară, pentru că martorii anteriori au evitat întrebările dificile, creând ”o falsă impresie că politicile Facebook sunt solide şi administrate cu eficienţă”.

Următoarele câteva săptămâni vor reprezenta o perioadă critică pentru Facebook, în care compania trebuie să asigure utilizatorii şi autorităţile de reglementare în privinţa calităţii standardelor referitoare la conţinut şi la securitatea platformei, pentru a evita impunerea unor reguli care pot avea impact asupra afacerilor cu publicitate, consideră Daniel Ives, analist la GBH Insights.

Citeşte şi: Mişcare de ULTIM MOMENT: Statul îşi face firmă de construcţii de autostrăzi (SURSE)

”În următoarele 12-18 luni ar putea avea loc schimbări legate de modelul de afaceri centrat pe publicitate, news feed şi conţinut”, a scris Ives într-o notă adresată investitorilor.

Între timp, Facebook a încercat să explice că utilizarea necorespunzătoare a datelor nu a depins de companie şi nu reprezintă o ”breşă”, definiţie care ar obliga-o să alerteze utilizatorii, potrivit legislaţiei americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.