Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS, adevărul despre facturile uriașe: Statul este părtaș la specula de pe piața energiei

 

Statul român este părtaș la specula de pe piața energiei, transmite FACIAS într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă.

Potrivit unor specialiști, situația actuală a fost determinată, în mare parte, de lipsa de reacție a statului și de legislația permisivă, care a dat posibilitatea intermediarilor de pe piața energiei să câștige sume fabuloase.

„Vă supunem atenției o situație abuzivă care a contribuit în mod decisiv, spun specialiștii, la drama pe care o trăiesc astăzi milioane de români care nu își pot achita facturile la energie electrică. Potrivit reprezentanților producătorilor de energie electrică, dezastrul prețurilor uriașe ar fi determinat de pasivitatea, sau complicitatea statului față de traderii care au cumpărat energie la prețuri mici și pe care o vând acum la prețuri exorbitante. În lipsa unor condiții pentru intrarea pe piață a acestor traderi, practic, oricine a putut să înceapă să vândă energie electrică.

Astfel, statul a reglementat numai obligația producătorilor de a tranzacționa pe piață, dar nu și pe cea a funizorilor. Iar energia a fost cumpărată de intermediari, nu de furnizori, care o vând acum la prețuri care îngenunchează românii. Specula intermediarilor pe piața energiei, care au cumpărat energie ieftină când nu a fost cerere și au revândut-o când cererea a început să crească, a fost posibilă și pentru că statul nu a impus traderilor obligația, nici la gaze, nici la energie de a avea vreo cantitate contractată înainte de a face oferte către clienți.

Statul are mai multe instrumente pentru a putea interveni și sancționa practicile incorecte de pe piața de energie și pentru a-și proteja cetățenii în fața avalanșei. Cu toate acestea, măsurile concrete, corecte și utile întârzie să apară într-o criză care deja durează de câteva luni”, scrie FACIAS.

Instituții cu atribuții de control în acest domeniu, așa cum ar fi ANRE sau Consiliul Concurenței, sunt complet depășite de situație, spune FACIAS, care face un apel către premier să corecteze cadrul legislativ, pentru a preveni comportamentul abuziv al speculanților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.