Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS clamează victoria: Guvernul a emis normele Planului Național de Control al Cancerului

FACIAS
FACIAS

Guvernul României a adoptat astăzi normele Planului Național de Control al Cancerului, marcând un pas semnificativ în lupta împotriva acestei boli devastatoare. Această decizie vine în urma demersurilor întreprinse de FACIAS ca reprezentant al societății civile și implicit al cetățenilor.

Conform raportului de țară al Comisiei Europene, cancerul face cu 48% mai multe victime în România decât media europeană. În pofida acestei crize grave de sănătate publică, până de curând, guvernul părea mai puțin preocupat de salvarea vieților decât ar fi trebuit. Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în România, promulgat cu mult fast de către guvern, rămânea doar o frumoasă promisiune pe hârtie.

În acest context, FACIAS a luat atitudine, depunând o plângere prealabilă și solicitând Guvernului și Ministerului Sănătății să acționeze imediat și să pună în aplicare normele Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului. În cele din urmă, Guvernul a emis astăzi normele de aplicare, deblocând astfel finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat și asigurând accesul la terapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici.

Guvernul este obligat să asigure asistență medicală corespunzătoare

FACIAS salută această decizie și subliniază importanța continuării eforturilor pentru implementarea eficientă a Planului Național de Control al Cancerului. Este esențial ca toți pacienții cu cancer să fie incluși în noile programe de diagnostic și tratament și să se asigure că sistemul de asistență medicală este organizat în mod corespunzător pentru a răspunde nevoilor acestora.

Această decizie reprezintă o victorie majoră pentru FACIAS și pentru toți pacienții cu cancer din România. Este un exemplu concret al modului în care reprezentanții societății civile poate influența politicile publice în beneficiul cetățenilor.

FACIAS își reafirmă angajamentul de a continua monitorizarea implementării acestor norme și de a se asigura că pacienții cu cancer din România primesc îngrijirea de care au nevoie.

Ce face FACIAS

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) , urmăreşte din 2008 asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept şi apără drepturile cetăţenilor români. Monitorizăm activitatea instituţiilor statului şi informăm opinia publică cu privire la aceasta, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a cetăţenilor privitor la drepturile pe care le au şi la posibilitatea pe care aceştia o au, de a lua parte la activităţile instituţiilor publice, direct sau prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.