Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS: Incompetența statului costă miliarde: FACIAS a aflat suma totală de plată în urma falimentului Euroins și City Insurace

Profimedia
accident oras

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a aflat sumele uriașe pe care trebuie să le plătească Fondul de Garantare a Asiguraților păgubiților pentru incompetența cu care a gestionat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) falimentul societăților de asigurări, incompetență care numai în cazul celor două societăți valorează un miliard de euro. Întârzierile pentru acordarea despăgubirilor sunt uriașe, și sute de mii de cetățeni ar trebui să primească în total aproximativ 1 miliard de euro.

Modul în care ASF s-a ocupat de supravegherea companiilor de asigurări din România a fost unul dezastruos, lăsând societăți precum Euroins, City Insurance și Astra să falimenteze una după alta, cu un impact major pentru români.

Doar 13% din păgubiții Euroins și-au primit banii

Conform datelor obținute de FACIAS de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), până la 31 martie 2024, au fost înregistrate 232.219 cereri de plată pentru creditorii Euroins. Din acestea, doar 30.924 au fost procesate, iar o sumă de aproximativ 255,2 milioane lei a fost aprobată pentru plată. Obligațiile de plată pentru Euroins se ridică însă la o cifră estimată la 2,25 miliarde lei. Asta înseamnă că un procent extrem de mic dintre păgubiți, de doar 13%, și-au primit banii. La un calcul simplu, fiecare cetățean păgubit așteaptă de la FGA câte 1.300 de lei.

În ceea ce privește City Insurance, situația nu este mai bună, cu 264.310 cereri recepționate și numai 162.143 de cereri procesate până la 31 martie 2024, dosarele de daună respective necesitând o sumă de plată de aproximativ 1,56 miliarde lei. Mai mult, FGA a admis că obligațiile de plată pentru cererile nesoluționate la City Insurance sunt estimate la 1,94 miliarde lei.

Pentru gestionarea deficitară a companiilor de asigurări, FACIAS a depus o plângere penală împotriva ASF și solicită ca responsabilii să fie trași la răspundere. Mai mult, fundația cere măsuri pentru îmbunătățirea supravegherii și pentru a preveni repetarea acestor situații, care afectează negativ atât cetățenii, cât și economia națională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.