Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS semnalează o nouă anomalie: Românii plătesc tot mai mult pentru asigurările de sănătate și primesc în schimb servicii mai puține și de calitate mai proas

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) remarcă un nou paradox în România, țară în care se plătesc tot mai mulți bani pentru asigurările de sănătate, în timp ce pacienții sunt tot mai nemulțumiți de serviciile pe care le primesc.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii cinci ani valoarea contribuțiilor plătite de români pentru asigurările de sănătate aproape s-a dublat, de la 26 de miliarde de lei în 2018, la 42 de miliarde sumă bugetată pentru 2023.

Sumele încasate de CNAS de la asigurați reprezintă 77% din bugetul total al instituției, prin care se plătesc serviciile medicale din spitale.

Cu toate că serviciile medicale sunt din ce în ce mai scumpe, iar pacienții plătesc sume tot mai mari, domeniul sănătății este unul în care se reclamă numeroase abuzuri și drepturi încălcate.

Conform unui sondaj realizat de FACIAS, printre drepturile cele mai frecvent încălcate se numără „dreptul la ocrotirea sănătății”. Peste 70% dintre cei care au răspuns întrebărilor FACIAS consideră că acest drept le-a fost încălcat, fie prin calitatea serviciilor prestate, fie prin absența lor sau faptul că, deși aveau o urgență, au fost tratați cu întârziere.

Vedem în practică faptul că, deși au cotizat sume importante la bugetul asigurărilor de sănătate, de multe ori pacienții nu pot beneficia de asistență medicală atunci când au nevoie, pentru servicii medicale decontate de CNAS existând liste de așteptare extrem de lungi. Ce poate face un pacient în acest caz? Ce se întâmplă cu toți banii pe care i-a plătit în decursul anilor? Acestea sunt întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă cât mai repede.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.