Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS va monitoriza realizarea de ambulatorii de specialitate prin PNRR, pentru reducerea infecţiilor nosocomiale

FACIAS
FACIAS
În cadrul acestui program vor exista 25 spitale publice care vor putea fi finanţate, având un buget estimativ al apelului este de 150.375.000 euro. Proiectele pot fi depuse în perioada 25 septembrie - 30 noiembrie, iar contractele câştigătorilor vor fi semnate în trimestrul al II-lea al anului 2023.

"Pacientul român cere şi merită transparenţă maximă. România a rămas, în continuare, ţara în care infecţiile nosocomiale sunt ascunse, nu doar de ochii publicului, ci şi de ai autorităţilor. Este o situaţie pe care miniştrii Sănătăţii care s-au perindat la conducerea instituţiei au recunoscut-o deschis, dar nu au făcut nimic ca să o remedieze. Aşa s-a ajuns ca, la noi în ţară, în spitale în care condiţiile nu sunt ca în vestul Europei, rata infecţiilor nosocomiale să fie de 2%, faţă de media europeană de 8%", se arată într-un comunicat al FACIAS transmis, marţi, AGERPRES.

Prin demersurile făcute de FACIAS la Ministerul Sănătăţii, INSP, ANMCS, ca urmare a numeroaselor sesizări primite privind infecţiile nosocomiale, s-a ajuns la concluzia că practica neraportării infecţiilor din spitale este în continuare foarte răspândită.

"Prin acest proiect trebuie să aflăm care este realitatea. Pentru că nu este cea prezentată în ultimii ani de autorităţi, aşa cum chiar ele recunosc. În ţara noastră se află 331 spitale care fac raportări privind infecţiile nosocomiale: în perioada 2018-2020 s-au raportat, cumulat, 195 decese având drept cauză IAAM, iar în 2021 au fost raportate 216 astfel de decese, în timp ce 76% din repondenţi spun că au fost afectaţi de nosocomiale - ei sau cunoştinţe", arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.