Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Facturile la căldură ar crește cu 500% dacă se trece pe hidrogen (studiu)

bani energie

Hidrogenul este un combustibil mult mai scump şi mai periculos decât gazul natural şi nu va putea fi utilizat pentru a încălzi toată ţara, în schimb poate fi folosit pentru echilibrul sistemului energetic şi în transporturi, se arată în studiul "Hidrogenul - un nou capitol al tranziţiei energetice", realizat de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) şi prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă.

"Dacă ne propunem să încălzim toată ţara cu hidrogen verde, asta ar însemna ca absolut toţi să plătească cel puţin cu 500% mai mult costurile cu respectiva energie, fără a lua în considerare modificările de reţea şi modificările la instalaţiile de utilizare. Totodată, ar trebui să consumăm toată apa care curge într-un an pe principalele râuri din România: Mureş, Olt, Tisa şi Siret. Adică toată apa din ele, nu mai bem, nu mai mâncăm, nu mai facem irigaţii, ci am transforma-o să obţinem atâta hidrogen ca să încălzim tot ceea ce înseamnă imobile din România", a afirmat Dumitru Chisăliţă, preşedintele asociaţiei.

În plus, hidrogenul este un combustibil mult mai periculos, viteza de ardere este de patru ori mai mare decât la gaze naturale, iar riscul unor accidente este crescut.

Chisăliţă nu consideră că vom putea atrage fonduri europene pentru a realiza conducte care să alimenteze casele oamenilor cu hidrogen, deşi autorităţile române speră să atragă 600 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru astfel de reţele.

"Există un proverb românesc care spune că minciuna are picioare scurte, nu cred că este o modalitate bună să mergem cu astfel de idei. Hidrogenul poate să fie ceea ce este recomandat să fie astăzi: o substanţă care poate să descongestioneze reţelele de energie electrică, acolo unde există congestii şi ştim cu toţii că avem zone unde energia regenerabilă se găseşte în cantităţi mari", a continuat reprezentantul AEI.

Potrivit acestuia, Germania a făcut un studiu în urma căruia s-a ajuns la concluzia că, în loc să construiască reţele care să dubleze reţelele existente, dacă ar folosi instalaţiile de gaze ar face o economie de 12 miliarde de euro.

Hidrogenul poate rezolva dezechilibrele majore cauzate de consumul variabil şi sursele variate de energie regenerabilă şi de asemenea poate juca rolul combustibilului pentru transport greu, maritim sau fluvial şi chiar aerian. Toate acestea se pot face cu o condiţie minimală: profesionalism, studiu, cercetare, care înseamnă să înţelegem că hidrogenul este o substanţă periculoasă, este o substanţă scumpă, este dificilă, dar poate fi stăpânită şi poate aduce plus valoare dacă o folosim într-un mod inteligent", a continuat Chisăliţă.

Studiul a fost realizat cu sprijin financiar din partea Transgaz şi cu suportul ştiinţific al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.