Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fake news de la Casa Albă? Pentagonul dezminte declarațiile lui Joe Biden: Nu există indicii privind un atac chimic iminent al Rusiei în Ucraina

then24.com
bombardament razboi ucraina

Statele Unite nu au observat deocamdată niciun indiciu concret privind iminenţa unui atac cu arme chimice sau biologice ruseşti în Ucraina, a declarat marţi agenţiei Reuters un oficial de rang înalt din domeniul apărării, anunță Agerpres.

Preşedintele american Joe Biden afirmase luni, fără a prezenta dovezi, că acuzaţiile false ale Moscovei privind existenţa unor arme chimice şi biologice ucrainene arată că preşedintele rus Vladimir Putin ia în calcul utilizarea de astfel de arme de către Rusia, în războiul din Ucraina.

Sub rezerva anonimatului, sursa Reuters a arătat că este de acord cu evaluarea lui Biden, însă a adăugat: "Nu există chiar acum niciun indiciu că ar fi ceva iminent în această privinţă".

După aproape o lună de când au invadat Ucraina, forţele ruse nu au reuşit să ocupe niciun mare oraş, iar ofensiva lor a fost oprită de ucraineni pe aproape toate fronturile. În aceste condiţii, Rusia a recurs la bombardarea oraşelor cu artilerie, rachete şi aviaţie.

Washingtonul a avertizat că Putin ar putea recurge la alte tipuri de arme dacă se simte încolţit, iar aprovizionarea cu muniţii convenţionale devine mai dificilă.

Oficialităţi americane au acuzat Moscova de răspândirea de afirmaţii nedovedite privind programul de înarmare biologică al Ucrainei, ca posibil preludiu la lansarea unor atacuri biologice sau chimice ruse. "Continuă să vorbească despre asta, şi este o tactică rusească de manual", a apreciat oficialul citat de Reuters.

SUA monitorizează informaţiile pentru a detecta semnale despre un atac iminente, inclusiv "orice indicii că (ruşii) au adus în Ucraina arme chimice sau biologice". "Nu am constatat însă că asta ar da rezultate şi cu siguranţă că nu dorim aşa ceva. Însă sunt multe lucruri la care suntem atenţi", a adăugat aceeaşi sursă.

Ministerul rus al Apărării a afirmat, la rândul său, fără dovezi, că Ucraina pregăteşte un atac chimic asupra propriei populaţii pentru a acuza Rusia că foloseşte arme chimice.

Luna aceasta, consilierul naţional pentru securitate al SUA, Jake Sullivan, a discutat cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, avertizându-l despre consecinţele "oricărei posibile decizii ruse de a utiliza arme chimice sau biologice în Ucraina". Casa Albă nu a specificat care ar fi consecinţele respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.