Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familiile afgane refugiate în Republica Moldova descriu ororile prin care au trecut

pixabay.com
diverse, refugiati

Viaţa multor oameni din Afganistan atârnă de un fir de aţă. Cruzimile talibanilor, lipsa legilor şi a fortelor de ordine loiale cetăţenilor, au creat haos, zeci de mii de morţi şi sute de mii de refugiaţi.

Unele familii s-au refugiat, în urmă cu câţiva ani, şi în Republica Moldova şi povestesc acum, cu lacrimi in ochi, tragediile prin care au trecut.

Unii şi-au pierdut copii, torturaţi cu cruzime de talibani şi au fost nevoiţi să fugă îngroziţi din cauza ameniţărilor cu moartea.

Acasă, în Afganistan, le-au rămas zeci de rude care sunt vânate acum pentru a fi ucise.

Familia Torkany locuia în oraşul afgan, Herat. Aveau o viaţă liniştită. Soţul era medic, aveau cinci copii şi o situaţie financiară bună.

Totul s-a sfârşit în 2014. În farmacia în care muncea bărbatul, au intrat talibani. Cineva a sunat la poliţie şi i-a denunţat.

Mahbooba Torkany, refugiată din Afganistan: „Când au ieşit afară, talibanii au fost reţinuţi de Poliţie. După aceasta, talibanii l-au acuzat pe soţul meu că a sunat la poliţie".

Au urmat trei săptămâni de teroare, pentru familie. Zilnic, bărbatul era sunat de persoane necunoscute şi primea scrisori de la talibani în care el, soţia şi fii săi erau ameninţaţi cu moartea. Până într-o zi, când băiatul cel mai mare, de numai 16 ani, dispăruse.

Mahbooba Torkany, refugiată din Afganistan: „Într-o zi, l-am trimis pe băiatul meu să facă piaţa. După ce a făcut cumpărăturile, el nu s-a mai întors acasă.

Peste o săptănână sau două, ei l-au chemat pe soţul meu şi i-au spus: vino şi ia corpul copilului.Când a ajuns, a văzut corpul băiatului într-o cutie, talibanii l-au omorât”.

Cadavrul copilului a fost lăsat să zacă trei zile într-o cutie. Familia a mai târziu că băiat a fost torturat şi strangulat până la moarte de către talibani.

Mahbooba Torkany, refugiată din Afganistan: „Nu înţeleg cine sunt talibanii. Ei nu sunt afgani, nu sunt musulmani. Ei nu sunt oameni. Sunt foarte răi”.

Yama Torkany, fiul, refugiat Afganistan: „Eu eram mic atunci şi am văzut multe. Ţin minte până acum, tot. Cu mine era într-o clasă. El a ieşit, când a fost război. Noi nu am ieşit din clasă. Băiatul a ieşit, a fugit. Şi el acolo, pe drum, a murit. A fost împuşcat."

Familia Torkani a lăsat în urmă tot ce-a agonisit şi a părăsit Afganistanul. Au ajuns în Republica Moldova, unde au luat început să-şi facă o nouă viaţă.

De la munca de medic, soţul femeii a trecut la cea de angajat într-un restaurant din Chişinău.

Cei patru fii ai lor rămaşi în viaţă, îşi fac studiile şi muncesc şi ei pentru a supravieţui. Îi zguduie veştile venite acum din Afganistan.

Au aflat că doi verişori au fost împuşcaţi în propria casă. În timpul interviului, femeia a fost sunată de fratele ei rămas în Afghanistan şi i-a povestit ororile prin care trece acum familia sa.

„Talibanii au început să intre în fiecare casă. Îi caută pe cei care au lucrat pentru guvern. Dacă îi găsesc, îi duc într-o direcţie necunoscută, fără să mai ştie cineva ceva de soarta lor. Nu lucrează nimeni. Totul e paralizat, stăm acasă. Degrabă nu vom avea ce mânca. Toţi vor să plece însă ambasadele sunt închise iar vizele nu se mai eliberează”.

Ulterior, fratele femeii ne-a trimis şi un mesaj video în care imploră autorităţile de la Chişinău să-i ajute familia să plece din Afganistan.

Shabadan Hasimi, locuitor Herat, Afganistan: „Sunt nişte oameni periculoşi, omoară tot, ei spun că femeia trebuie să stea acasă. Nu ştiu ce vom face aici. Vă rugăm, dacă aveţi posibilitate, ajutaţi-ne să venim în Moldova!"

Afganistanul este acum în pragul unei crize umanitare. Talibanii au semănat teroare şi groază printre cetăţeni şi au început marea răzbunare pe cei care au colaborat cu armata americană. Criminalii susţin că acţionează conform legilor din Coran.

Mahbooba Torkany, refugiată din Afganistan: „Coranul spune să nu omori, să nu furi copii, să nu omori copii şi nimic din ceea ce fac ei”.

Familia Torkany nu vrea să se mai întoarcă în Afganistan. Ei cred că cea mai sângeroasă filă de după preluarea puterii de către talibani abia urmează, iar de suferit, vor suferii sute de mii de oamenii nevinovaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.