Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familiile din Coreea de Nord și Coreea de Sud reunite într-o stațiune nord-coreeană se despart, probabil pentru totdeuna

www.click.ro
coreea de sud coreea de nord

În a treia zi a unor reuniuni de familie emoţionante, coreenii din Nord şi din Sud care aparţin unor familii divizate de la Războiul din Coreea (1950-1953) se pregătesc miercuri să-şi spună ''la revedere'', de data aceasta, probabil pentru totdeauna, relatează AFP preluată de Agerpres.

Majoritatea participanţilor la aceste reuniuni organizate începând de luni într-un hotel din staţiunea nord-coreeană Mount Kumgang au vârsta peste 80 de ani. Şi nimic nu pare să indice faptul că va exista în curând o liberă circulaţie în peninsulă.

Miercuri dimineaţa, în timpul unei reuniuni finale înainte de rămas bun, Kim Byung-Oh, 88 de ani, a izbucnit în lacrimi atunci când sora lui, mai tânără, l-a îmbrăţişat.

Este unul dintre cazurile a milioane de coreeni care au fost despărţiţi de membrii familiei lor prin conflictul din 1950-1953 care a pecetluit divizarea ermetică a peninsulei.

Deoarece nu a fost semnat niciun tratat de pace, Nordul şi Sudul sunt încă, din punct de vedere tehnic, în stare de război. Orice comunicare civilă este strict interzisă şi călătoriile de o parte şi cealaltă a Zonei Demilitarizate (DMZ) sunt extrem de rare şi controlate.

Din 2000, cele două Corei au organizat 20 de serii de reuniuni de familie, pe măsură ce relaţiile bilaterale s-au ameliorat. Dar timpul presează de acum. Dintre cei 130.000 de sud-coreeni care au solicitat iniţial aceste întâlniri, mai puţin de 60.000 mai sunt în viaţă.

Reuniunile de familie sunt momente foarte emoţionale şi adesea considerate o ocazie finală pentru rudele în vârstă de a se vedea înainte de a muri, scrie dpa.

Pentru supravieţuitorii care au avut şansa să fie aleşi - 89 de familii pentru perioada de luni până miercuri şi tot atâtea pentru a doua serie de reuniuni planificată de vineri până duminică - este vorba de trei zile pentru a depăşi o viaţă de separare.

La prima serie de întâlniri care se încheie miercuri, primele după trei ani, au participat în jur de 280 de persoane şi decanul de vârstă a fost Baik Sung-kyu, 101 de ani.

Potrivit informaţiilor colectate de către un grup de jurnalişti, mulţi coreeni au adus arbori genealogici şi numeroase fotografii pentru a explica situaţia familială.

Lee Soo-nam, un sud-coreean de 77 de ani a reuşit să-şi vadă fratele mai mare din Nord. Şi pentru a se înţelege mai bine, el a cerut unui nepot nord-coreean să-i scrie numele tuturor fraţilor şi surorilor, nepoţilor şi nepoatelor. ''I-am cerut numele pentru a-mi aminti, atât cât sunt în viaţă'', a spus el. "Nu am cuvinte să descriu ce simt acum", a continuat el. Când ne putem întâlni din nou? Nimeni nu ştie asta. E aşa de trist. Dacă am fi fost mai tineri'', a spus Lee Soo-nam. Cu toate acestea, el a afirmat că este "extrem de fericit" că a putut să participe la această întâlnire.

Mulţi coreeni au declarat că sunt fericiţi că au participat la aceste întâlniri, chiar dacă au durat doar aproximativ 12 ore în total.

Aceste două noi serii de întâlniri familiale sunt destinate să ilustreze în continuare destinderea remarcabilă între Nord şi Sud, după ani de tensiuni provocate de programele nuclear şi de rachete ale Phenianului.

În total au avut loc 20 de serii de reuniuni de familie de la primul summit inter-coreean în 2000, potrivit Yonhap, preluată de dpa.

Organizarea reuniunilor de familie a fost decisă de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi de liderul nord-coreean Kim Jong Un în cadrul summitului din aprilie, care a fost urmat de întrevederea istorică dintre acesta şi preşedintele american Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.