Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Faptele îi dau de gol: Guvernul anunță creșterea salariului minim, dar se împrumută masiv de la bănci

Guvernul Romaniei
guvernul romaniei sigla

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, marţi, 75 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 55 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), informează Agerpres. Asta în condițiile în care premierul Ludovic Orban anunța marți că salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%.

Citește și: HALUCINANT Patronul firmei din Timișoara NU cunoștea PROPRIETĂȚILE substanței folosite

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 255 milioane de lei. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în noiembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,11 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma este mai mare cu 115 milioane lei faţă de cea programată pentru luna octombrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Ce anunța Ludovic Orban

"În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflaţiei, indicele de creştere a preţurilor de consum şi indicele de creştere a productivităţii, salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%", declară şeful Guvernului, Ludovic Orban.

Citește și: Aproape de Colectiv II la Timișoara: Insecticidul folosit este foarte inflamabil și degajă gaze

Luni au efectuat un alt împrumut

Ministerul Finanţelor a împrumutat și luni, 18 noiembrie, 858 milioane de lei de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei şi scadenţă în 2024, la o dobândă de 4,09% pe an, relatează Mediafax. La licitaţie au participat şapte dealeri primari, valoarea totală a ofertei fiind de 1,46 miliarde lei, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 1,27 miliarde lei. Ofertele necompetitive s-au ridicat la 174 milioane lei. În final, suma totală adjudecată a fost de 858 milioane lei, băncile oferind 733 milioane lei. Randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de 4,09%. Rata cuponului a fost de 4,50%. Ministerul Finanţelor a programat pentru luna noiembrie licitaţii pe piaţa internă în volum de 4,1 mld. lei şi 200 mil. euro, după ce în octombrie statul s-a împrumutat 4,3 mld. lei, cu circa 340 mil. lei peste nivelul programat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.