Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără glume: Măsurile Chinei împotriva stand-upurilor provoacă temeri că ar putea restricţiona comedia

huffingtonpost.com
glume bancuri

O glumă a unui comediant chinez despre armata naţiunii a stârnit agitaţie online, o amendă de 2 milioane de dolari, o anchetă a poliţiei, o serie de spectacole anulate şi temeri pentru supravieţuirea comediei stand-up chineze, un refugiu rar pentru exprimarea oarecum liberă, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Furia legată de glumele lui Li Haoshi din Beijing, weekendul trecut, marchează cel mai mare scandal de până acum pentru o formă de divertisment care, în ciuda regimului de cenzură înăsprit al Chinei, a reuşit să câştige popularitate cu spectacole în grupuri mici şi materiale care au reuşit să reziste.

”Stand-up comedy este ultimul bastion în care oamenii... încă se pot bucura de comentarii distractive despre viaţa publică”, a declarat analistul politic independent Wu Qiang, din Beijing. ”După aceasta, spaţiul pentru stand-up comedy şi exprimarea publică în general se vor micşora în continuare”, a mai spus analistul.

Biroul de informare al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările mass-media în numele guvernului, nu a răspuns la cererea de comentarii a Reuters.

Scena comediei din China a crescut rapid în timpul pandemiei de Covid-19, deoarece oamenii au petrecut mai mult timp în casă, urmărind spectacole virale de comedie transmise în flux.

Cele mai populare au fost produse de Xiaoguo Culture Media Co, firma aflată în centrul tumultului actual.

În urma informaţiilor conform cărora aceste emisiuni au fost din ce în ce mai supuse cenzurii, mai ales când a fost vorba de subiecte sensibile, cum ar fi restricţiile din Shanghai, emisiunile offline au proliferat, în parte datorită percepţiei conform căreia comedianţii erau mai liberi să vorbească în faţa unor grupuri mici decât a unor audienţe vaste.

”Mă tem că acest lucru ar putea însemna o restricţie asupra întregii industrii”, a spus o comediantă chineză din SUA, care foloseşte numele de scenă Kite. Ea a refuzat să-şi dea numele adevărat, temându-se de repercusiuni.

”Stand-up comedy ne permite să găsim o mică fericire în mijlocul suferinţei. Acesta este motivul pentru care cred că ar trebui să încercăm să facem ceva pentru a rezista reprimării. Dacă nu facem nimic, nici nu vom mai avea libertatea de a glumi în viitor," a spus ea.

Un comediant din Beijing, care a vorbit sub condiţia anonimatului de teamă de repercusiuni, a spus că o serie de spectacole ale lor au fost anulate în urma incidentului şi că se tem pentru viitorul scenei de stand-up.

Publicul de la evenimentele de comedie din China este adesea rugat să nu înregistreze glume sau spectacole, în parte din cauza conştientizării că un scurt clip poate fi scos rapid din context pe reţelele sociale chineze.

Li, al cărui nume de scenă era House, a devenit totuşi viral când un membru al publicului a postat o descriere a unei glume pe care a făcut-o în timpul unui spectacol din 13 mai, sugerând că este înjositoare pentru Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA).

Poliţia din Beijing a declarat pe contul de socializare Weibo că îl investighează pe Li.

Biroul de Cultură şi Turism din Beijing a aplicat o amendă de 14,7 milioane de yuani (2,13 milioane de dolari) companiei Xiaoguo şi a interzis companiei să găzduiască spectacole la Beijing şi Shanghai, spunând că ”nu va permite niciodată vreunei companii sau individ să folosească capitalul chinez ca o scenă pentru a calomnia imaginea glorioasă a PLA”.

Alte companii de comedie, inclusiv Danliren Culture Media din Beijing, şi-au şters programul de spectacole, fără explicaţii.

Un angajat al Danlinren a declarat vineri, pentru Reuters, că nu ştie de ce compania şi-a anulat spectacolele de comedie din Beijing.

Xiaoguo a atribuit incidentul de miercuri unor ”lacune majore în management” şi şi-a reziliat contractul cu Li.

Li, care şi-a cerut scuze pentru glumă, nu a răspuns solicitărilor Reuters de comentarii.

Conducerea Chinei ”a alimentat o atmosferă de paranoia şi teamă faţă de riscurile de securitate naţională, definite atât de extins încât orice poate fi un atac. Un pumn este tratat cu aceeaşi alarmă ca un atac real asupra naţiunii”, a declarat David Bandurski, directorul China Media Project, un grup de cercetare cu sediul în SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.