Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără 'oameni ai străzii' până în 2030 - Planul adoptat de țările Uniunii Europene

foreignpolicy.com
uniunea europeana ue

Ţările Uniunii Europene au adoptat luni, în apropiere de Paris, un plan de lucru ce vizează un obiectiv "ideal" de zero persoane fără adăpost în 2030, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"2030 este o piatră de hotar, o formă de ideal, pentru a spune că suntem cu toţii conduşi de un obiectiv comun", a justificat ministrul francez delegat pentru locuinţe, Emmanuelle Wargon.

"Vom încerca să tindem spre zero. Întotdeauna avem oameni pe care nu i-am mai recuperat. Dar trebuie mai întâi să reducem numărul şi mai ales să scurtăm durata în care oamenii sunt fără adăpost, fără casă, fără locuinţă", a adăugat comisarul european pentru drepturi sociale, socialistul luxemburghez Nicolas Schmit.

Adoptat sub preşedinţia franceză a UE, acest plan de lucru urmează creării unei platforme europene, decisă în iunie 2021 sub preşedinţia portugheză şi coordonată de fostul prim-ministru belgian Yves Leterme.

Mai multe măsuri ale acestui plan ar trebui să permită o mai bună numărare a persoanelor fără adăpost în întreaga Uniune.

O iniţiativă, propusă de Parlamentul European, va consta într-o campanie de recensământ pe o perioadă foarte scurtă în întreaga UE, pentru a avea numere comparabile.

Organismul Eurostat va colecta de asemenea date din 2023 privind numărul de persoane care au fost deja fără adăpost, ca parte a anchetei sale privind condiţiile de viaţă.

Comisia Europeană, în parteneriat cu OCDE, va lucra la rândul său la o clasificare precisă a diferitelor situaţii (pe stradă, în cazări de urgenţă, la rude etc).

Alte proiecte urmăresc să evidenţieze bunele practici în acest domeniu, cum ar fi crearea unui premiu european pentru a recompensa cele mai bune iniţiative.

În 2024 va fi organizată de asemenea o campanie de conştientizare la nivel european şi Comisia va încuraja statele membre să aloce mai multe fonduri europene politicilor de locuinţe şi cazare.

Federaţia europeană a asociaţiilor naţionale care lucrează cu persoanele fără adăpost (Feantsa) estimează la 700.000 numărul oamenilor care dorm în stradă, într-o situaţie de urgenţă sau temporară, în fiecare noapte în UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.