Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără pic de umanitate şi compasiune: forțele lui Bashar al-Assad au bombardat zonele afectate de cutremur la câteva ore după dezastru

middleeasteye.net
cutremur siria

Surse au declarat pentru Middle East Eye că artileria a lovit orașul Marea la mai puțin de două ore după cutremurul devastator. Forțele guvernamentale siriene au lovit zonele grav afectate de cutremurul de luni la scurt timp după ce a avut loc dezastrul, potrivit unor surse siriene și politicieni britanici, scrie middleeasteye.net.

Parlamentarul britanic Alicia Kearns, care prezidează Comisia pentru afaceri externe, a declarat marți, într-o declarație, că președintele Bashar al-Assad a lansat un "atac cu adevărat insensibil și atroce" asupra orașului Marea, un oraș din nord-vestul Siriei afectat de cutremur, în orele de după ce acesta a avut loc.

O sursă militară staționată în apropierea localității a confirmat incidentul pentru Middle East Eye, precizând că nu au existat "pierderi materiale sau umane".

"Toată lumea era preocupată de dezastrul provocat de cutremur", a adăugat el.

O sursă civilă a declarat că bombardamentul a avut loc la mai puțin de două ore după cutremur, care s-a soldat până în prezent cu moartea a peste 6.100 de persoane în Turcia și Siria. "Am auzit sunetul mai multor obuze căzând la periferia zonei în jurul orei 2 dimineața", a declarat sursa.

Mamoun al-Khatib, un activist stabilit în Marea, a declarat pentru MEE că patru sau cinci obuze au lovit zona.

Întăriri militare siriene - aproximativ cinci tancuri și alte vehicule militare - au fost, de asemenea, văzute îndreptându-se spre provincia Suweida, în sudul Siriei, luni dimineață.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a descris atacul de la Marea ca fiind "complet inacceptabil". "Din păcate, acesta vorbește despre un model de comportament de lungă durată al regimului Assad, un regim pe care îl condamnăm, l-am sancționat și vom continua să aducem sancțiuni - lucrând cu prietenii și partenerii noștri internaționali - pentru a încerca să împiedicăm ca un astfel de comportament să se mai repete", a spus el, potrivit Sky News.

Distrugere pe scară largă

În Siria, cel puțin 1.622 de persoane au fost ucise și peste 3.600 de persoane au fost rănite de la producerea cutremurului. Catherine Smallwood, ofițerul superior de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, a declarat pentru AFP că bilanțul final ar putea ajunge la 20.000 de morți.

"Există un potențial continuu ca alte prăbușiri să aibă loc, astfel încât vedem adesea creșteri de ordinul a opt ori față de cifrele inițiale", a spus ea, când bilanțul victimelor se ridica la 2.600 de morți.

"Întotdeauna vedem același lucru în cazul cutremurelor, din păcate, și anume că rapoartele inițiale privind numărul de persoane care au murit sau care au fost rănite vor crește destul de mult în săptămâna următoare", a adăugat Smallwood.

Având în vedere amploarea crizei, peste 40 de țări au oferit ajutor de urgență și asistență Turciei și Siriei. OMS a precizat că până la 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de urmările cutremurului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.