Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără PRECEDENT - CJ Harghita, sesizare la CNCD privind discriminarea elevilor maghiari care învață limba română

Inquam Photos / Octav Ganea
cncd

Consiliul Județean Harghita a sesizat Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD) privind modalitatea în care învață limba română elevii maghiari, considerând că aceștia sunt discriminați, iar lipsa programelor și manualelor speciale echivalează cu aplicarea unui tratament diferențiat, scrie Mediafax.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că plângerea privind modalitățile de învățare a limbii române de către elevii maghiari a fost trimisă, săptămâna aceasta, la CNCD, iar din informațiile sale vor mai sunt persoane care vor reclama că se simt discriminați.

„Legea nr. 1/2011 a educației naționale, la art. 46, alin. 1, 2, 4 precizează faptul că în cadrul învățământului preuniversitar cu predare în limba minorităților, toate disciplinele se studiază în limba maternă, iar limba română se predă pe tot parcursul învățământului preuniversitar după programe școlare și manuale elaborate în mod special pentru minoritatea respectivă, astfel și subiectele la examenele de limba română se elaborează pe baza acestei programe. Toate acestea s-au realizat cu ajutorul reprezentanților UDMR în Parlament. Având în vedere că Ministerul Educației nu a făcut aproape nimic pentru respectarea drepturilor elevilor maghiari, am depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru investigarea situației. Este inadmisibil ca elevii maghiari să beneficieze de pe urma drepturilor stabilite în anul 2011, doar în anul 2025”, a spus Borboly Csaba, scrie Mediafax.

Citește și: ALERTĂ Klaus Iohannis a promulgat - Noi modificări la Legea pensiilor

De asemenea, președintele CJ Harghita, consideră că este necesară investigarea situației de către Ministerul Educației deoarece este inadmisibil că ”rezultatele dezastruoase” la limba și literatura română să se repete an de an.

”Nu cred că elevii din județul Harghita sunt mai slabi la învățătură decât în alte județe, și nu este adevărat că aceștia nu vor să învețe limba română. Conform sondajelor noastre, disponibilitate pentru învățarea limbii există, însă actualul sistem nu oferă soluții și sprijin în acest sens”, a mai spus Csaba.

În plângerea înaintată CNCD se arată că prin atitudinea lipsită de pasivitate și din cauza lipsei de măsuri din partea Ministerului Educației s-a creat o situație discriminatorie, bazată pe criterii de naționalitate, etnie și limbă.

”Prin această atitudine de pasivitate și din cauza lipsei de măsuri din partea ministerului, s-a creat o situație discriminatorie, bazată pe criterii de naționalitate, etnie și limbă, în urma căreia am fost constant dezavantajați în cursul anilor școlari față de elevii instituțiilor școlare cu predare în română, fapt ce a culminat prin rezultatele slabe obținute de elevii din instituțiile școlare cu predare în limba maghiară la examenul de bacalaureat național, în comparație cu eforturile depuse și cu notele obținute la celelalte discipline”, se arată în plângere.

Potrivit sursei citate, s-a încălcat, astfel, dreptul elevilor din instituțiile școlare cu predare în limba maghiară privind accesul la educație și formare profesională în condiții de egalitate, elevii români beneficiind de un avantaj nejustificat atât în procesul de învățare a limbii şi literaturii române urmată de susţinerea examenului de bacalaureat, cât şi în privinţa posibilităţilor de continuare a studiilor, respectiv dezvoltarea carierei pe viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.