Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ PRECEDENT Casa Albă AMENINȚĂ diplomații revoltați: Se anunță CEL MAI MARE SCANDAL din istorie

www.aldianews.com
Trump Mexic

Casa Albă a lansat luni un ultimatum la adresa diplomaţilor americani care au protestat oficial faţă de ordinul executiv semnat vineri de preşedintele Donald Trump şi care suspendă intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din unele ţări musulmane şi a refugiaţilor, transmite AFP.

"Fie ei acceptă programul, fie pleacă", a declarat Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Citește și: Ce este bine să evităm și ce trebuie sa facem pentru a avea succes în 2017, conform predicțiilor din anul Cocoșului de foc

AFP notează că este fără precedent pentru orice nouă administraţie americană: la zece zile după învestirea lui Donald Trump şi trei zile după decretul său anti-imigraţie, diplomaţi americani "contestatari" se revoltă faţă de acest text care a provocat indignare în SUA şi în lume.

Deşi Departamentul de Stat se află în teorie trecut sub drapelul administraţiei Trump, un număr de diplomaţi au transmis "un mesaj, printr-un canal disident, privind decretul intitulat "Protejarea naţiunii împotriva intrării teroriştilor străini în Statele Unite", a explicat Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub John Kerry şi care asigură interimatul în aşteptarea eventualei sosiri a secretarului de stat numit, Rex Tillerson.

Citește și: Ea a fost aleasă CEA MAI FRUMOASĂ FEMEIE din lume: Cu ce se ocupă tânăra de 24 de ani / VIDEO

Diplomatul american a amintit că această cale de contestare în cadrul ministerului reprezintă "de mai mult timp un vehicul oficial care permite angajaţilor Departamentului de Stat să-şi exprime opiniile şi perspectivele alternative asupra problemelor de politică externă".

El nu a dat detalii despre conţinutul respectivului text "disident", dezvăluit de blogul specializat Lawfare, nici legate de numărul diplomaţilor care îl susţin sau care l-au semnat. Lawfare vorbeşte de "sute" de funcţionari gata să parafeze documentul.

Citește și: Protestele antigratiere s-au transformat in proteste anti-Ghita

Diplomaţii contestatari denunţă "o politică ce închide poarta pentru mai mult de 200 de milioane de călători legitimi, în speranţa împiedicării unei mici părţi să utilizeze sistemul de vize pentru a intra în SUA şi a-i ataca pe americani". Aceasta "nu va răspunde obiectivului unei ţări mai sigure", estimează "disidenţii".

Într-o Americă edificată graţie valurilor succesive de imigraţie, diplomaţii acuză decretul lui Trump că merge chiar împotriva valorilor fundamentale americane de "nediscriminare, fair-play şi de primire călduroasă a vizitatorilor străini şi a migranţilor".

Citește și: CRIMĂ ÎN FOTBAL O fostă vedetă a lui Napoli a fost împușcată MORTAL, în fața unei biserici / VIDEO

Acest "canal" de comunicare "contestatar" a fost creat la Departamentul de Stat în 1971, în timpul războiului din Vietnam. cu scopul de a răspunde presiunii diplomaţilor critici faţă de politica externă americană de atunci, aminteşte AFP.

Acesta a fost activat ultima dată în iunie, atunci când circa cincizeci de diplomaţi au solicitat ca Statele Unite să lovească militar regimul sirian, o critică severă la adresa administraţiei de la acea vreme, condusă de Barack Obama, care nu dorea să intervină în Siria.

Citește și: Ce prevederi sunt în codul etic din învățământul preuniversitar: Ce le este INTERZIS profesorilor

Dar o contestare venind din Departamentul de Stat, la zece zile după învestitura noului preşedinte al SUA şi chiar înainte ca secretarul său de Stat să-şi preia funcţia, nu s-a mai văzut, notează AFP.

Acest "canal disident" este "un proces important căruia secretarul de Stat interimar (Thomas Shannon) şi Departamentul de Stat în ansamblul său îi acordă o mare valoare şi îl respectă", a insistat Toner.

Citește și: Ministrul Sănătății anunță că vor fi introduse noi medicamente compensate evaluate de Agenția Națională a Medicamentului

O modalitate pentru angajaţii ministerului - în număr de 70.000, prima reţea diplomatică şi consulară a planetei - de a putea "să le transmită superiorilor opiniile lor cu deschidere şi într-o manieră confidenţială", a adăugat el.

Numeroşi înalţi diplomaţi care ocupau posturi "politice" sub administraţia Obama au plecat în ultimele zile, dar mulţi, inclusiv directori din eşaloanele medii, au rămas integraţi în cadrul Afacerilor Externe.

Citește și: Vestea începutului de an pentru Simona Halep: E pentru prima dată când e în această poziție

În "furtuna" de după decizia sa de închide graniţele pentru cetăţenii a şapte ţări musulmane, Donald Trump a apărat luni iniţiativa sa, denunţată de numeroşi şefi de stat şi de o parte a mediului de afaceri.

Noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a semnat vineri un ordin executiv prin care se interzice intrarea pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane - Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen -, declanşând un val de critici şi de proteste pe plan intern şi internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.