Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără resentimente: Netanyahu felicitat de premierul israelian Yair Lapid

Black News
Yair lapid

Premierul israelian Yair Lapid l-a sunat şi l-a felicitat joi pe Benjamin Netanyahu pentru victoria în alegeri, după ce rezultatele finale au confirmat revenirea triumfală a fostului premier în fruntea unei alianţe solide de dreapta, relatează Reuters, citat de news.ro.

Victoria lui Netanyahu pune capăt unui impas fără precedent în Israel, unde au avut loc cinci rânduri de alegeri legislative în mai puţin de patru ani. De data aceasta, Netanyahu, politicianul israelian care îşi domină generaţia, a obţinut o majoritate parlamentară clară, susţinut de partidele ultranaţionaliste şi religioase. Blocul de dreapta, care include un partid extremist sionist şi două partide ultraortodoxe, a obţinut o majoritate confortabilă în alegerile de marţi.

Scrutinul anticipat care s-a desfăşurat marţi îi ia de la putere pe Yair Lapid, un politician de centru, şi alianţa sa neobişnuită cu liberali, conservatori şi politicieni arabi, care în 18 luni a reuşit progrese diplomatice cu Turcia şi Libanul şi a menţinut economia funcţională.

În contextul în care conflictul cu palestinienii cunoaşte o nouă perioadă de escaladare şi a provocat tensiuni între evrei şi arabi în Israel, partidele de dreapta - al lui Netanyahu, Likud, şi altele asemănătoare - au obţinut 64 din cele 120 de locuri din Knesset, în timp ce blocul centrist al prim-ministrului în exerciţiu, Yair Lapid, a obţinut 51 de locuri.

Acum, Netanyahu urmează să fie însărcinat oficial de preşedinte cu formarea unui guvern, un proces care ar putea dura săptămâni.

„Statul israelian are întâietate în faţa oricărei consideraţii de natură politică. Îi doresc succes lui Netanyahu, în numele poporului şi al statului Israel”, a declarat premierul israelian în exerciţiu, Yair Lapid, într-un comunicat. El a dat instrucţiuni biroului său să se pregătească pentru o „tranziţie organizată a puterii”.

Netanyahu fusese înlăturat din funcţie în vara anului trecut de coaliţia eteroclită care a format un aşa-numit „guvern al schimbării”. Luptele interne au dus însă la căderea acestui guvern un an mai târziu, trimiţând înapoi la urne un electorat frustrat.

La fel ca şi în cazul celorlalte patru scrutine anticipate, alegerile din această săptămână au fost un nou referendum care îl priveşte de fapt pe Netanyahu, iar electoratul a decis că politicianul de 73 de ani, judecat pentru acuzaţii de corupţie, este în măsură să conducă un nou guvern, scrie „The Guardian”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.