Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără TVA la sutiene! Radiologii au pregătit o moțiune: 'Sunt o necesitate de bază / Femeile sunt afectate în mod disproporționat'

pixabay
sutiene

Profesioniștii din domeniul sănătății vor susține, într-o conferință la Leeds, că femeile sunt „afectate în mod disproporționat” de taxa pe valoare adăugată (TVA) în cazul sutienelor și că lenjeria intimă ar trebui tratată ca o necesitate, scutită de această taxă, la fel ca produsele menstruale.

Radiologii diagnosticieni, care efectuează radiografii, RMN și tomografii, vor susține că TVA afectează în mod disproporționat femeile și ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea, scrie Sky News.

Aceștia spun că problemele musculo-scheletice, care pot duce la absențe de la locul de muncă, pot fi cauzate de sutienele prost ajustate.

Propunând moțiunea marți, în timpul conferinței lor anuale de trei zile din Leeds, delegații vor spune: „Cei care poartă un sutien de mărime D sau mai mare au deseori dureri de spate, dureri de umeri și dureri de gât, din cauza greutății sânilor lor. Purtarea unui sutien de bună calitate și bine ajustat ar putea atenua unele dintre aceste probleme și ar putea reduce timpul de concediu medical pentru probleme musculo-scheletice. Impunerea TVA-ului la sutiene afectează în mod disproporționat femeile. Impozitarea sutienelor ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea din 2010”.

Potrivit site-ului de colectare de date Statista, suma medie cheltuită pe un sutien în Marea Britanie în 2020 a fost de 15-30 de lire sterline.

În prezent, doar femeile care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer de sân - fie că este vorba de o mastectomie, mastectomie parțială sau lumpectomie - sunt scutite de TVA atunci când cumpără anumite sutiene. Dar se așteaptă ca radiologii să compare sutienele cu produsele menstruale și să le considere o necesitate, ceea ce înseamnă că acestea ar trebui să fie excluse de la taxă.

În ianuarie, TVA-ul pentru pantalonii menstruali a fost eliminat în urma unei campanii de doi ani derulate de mărci, comercianți cu amănuntul, grupuri de femei și ecologiști.

Aceasta a urmat inversarea așa-numitei „taxe pe tampoane” în 2021, care a însemnat că alte produse menstruale, cum ar fi tampoanele, absorbantele și cupele menstruale, nu au fost impozitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.