Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Faraonul Radu Mazăre își vede visul cu ochii: Va lucra în Egipt

click.ro
radu mazare

La jumătatea lunii trecute, când a fost la Curtea Supremă, la un nou termen în dosarul în care e acuzat de luare de mită, fostul primar spunea că şi-ar dori să lucreze pe mare, ca navigator, ori în administraţie. Căutarea pare să fi luat sfârșit, căci Mazăre a primit o ofertă de la Orascom, compania prietenilor fostului preşedinte egiptean Mubarak, care este gata să-i plătească fostului primar „servicii de consultanţă”, arată ordinea.ro.

În timp ce magistraţii Curţii Supreme decid, dacă menţin sau nu judecarea dosarului în care Mazăre este acuzat alături de fostul viceprimar al Constanţei, Gabi Stan, şi de afaceristul Sorin Strutinsky, fostul primar al Constanţei este salariat pe bani frumoşi în Egipt.

„Am fost și am negociat contractul. Primisem o ofertă de muncă din partea unei companii cu dezvoltări turistice foarte mari. Am primit contractul semnat, urmează să-l semnez și eu. Voi fi consultant în ceea ce privește dezvoltarea urbană și dezvoltarea turistică”, a declarat Radu Mazăre, joi, Antena 3.

„Nu mai vreau să mai fiu persoană publică (...). Eu sunt de profesie inginer electrician naval, n-am profesat însă. Îi ajut să dezvolte orașul și să-l administreze, să fie atractiv pentru turiști”, a mai spus Radu Mazăre.

Orascom Group este un conglomerat economic cu sediul central în Cairo, aflat în proprietatea familiei egiptene Sawiris. Fondatorul este Onsi Sawiris, care avea în 2013 o avere estimată de Forbes la două miliarde de dolari. În prezent, afacerea este condusă de cei trei fii ai acestuia, Naguib, Samih, prietenul lui Radu Mazăre, și Nassef.

Fiecare conduce o anumită aripă a grupului. Naguib ocupă poziţia de preşedinte executiv la compania Orascom Telecom şi deţine mai multe organe de presă în Egipt, având legături puternice în clasa politică egipteană, fiind şi prieten apropiat cu Gamal, fiul fostului dictator Mubarak. Fratele mijlociu, Samih, prietenul lui Radu Mazăre, conduce compania de construcţii şi dezvoltare imobiliară Orascom Development, cu investiţii în turism în Orientul Mijlociu (staţiunile de vacanţă El Gouna şi Taba Heights), dar şi în Elveţia, la Andermatt, acolo unde a transformat o fostă cazarmă militară într-o staţiune cu plajă artificială. Mezinul familiei, Nassef, conduce activităţile Orascom Construction Industries, companie în care are interese până şi miliardarul american Bill Gates.

Mazăre a vorbit pentru prima dată despre Samih Sawiris în august 2011, în fața plenului Consiliului local Constanța: ”Acest prieten al meu, Samih Sawiris, m-a rugat să-l ajut să îşi cheltuiască o parte din avere, donând-o săracilor. A şi virat, deocamdată, 300.000 de dolari, pe care trebuie să-i cheltuiesc în mod judicios la rugămintea lui. Dacă omul va considera că vrea să ajute în continuare amărâţii din România, nu o face nici pentru presă, nici pentru discuţii, o face în faţa lui Dumnezeu, e creştin”.

La începutul lui 2011, confruntaţi cu schimbarea de regim din Egipt, cei mai mulţi “moguli” locali şi-au văzut averile şi afacerile ameninţate.

”Aşa se poate explica de exemplu, de ce tocmai în Aprilie 2011, familia Sawiris a decis să vândă ruşilor o parte din reţeaua de comunicaţii mobile, sau de ce tocmai în vara lui 2011 prietenul lui Radu Mazăre, Samih, a hotărât brusc să-şi doneze averea “amărăţilor” din Constanţa. Probabil că “mogulii egipteni” căutau portiţa de intrare în Uniunea Europeană, o zonă în care averile lor, produse pe spatele unui popor adus în sapă de lemn, puteau fi puse la adăpost”, scriu jurnaliștii de la ordinea.ro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.