Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Farmaciștii PUN LACĂT campaniei de testare în farmacii: SCĂPĂRILE din proiectul Ministerului Sănătății

realitatea.net
farmacie medicamente

Testarea COVID-19 în farmacii, așa cum se dorește implementat în acest moment într-o propunere legislativă, va avea adresabilitate redusă și presupune costuri suportate de pacienți, arată Asociația Farmaciilor Independente Ethica într-un comunicat.

Citește și: Românii morți de COVID sunt înmormântați ILEGAL în saci de plastic: autoritățile europene NEAGĂ transmiterea de la cadavre

Asociația Farmaciilor Independente spune că momentul în care Guvernul a decis să implice farmaciștii în testarea generală este unul tardiv. „Luând în calcul faptul că startul testării nu va fi dat, în cel mai bun caz, decât peste o lună, fiind implicate și alte autorități care trebuie să desfășoare activități de avizare și instruire, ajungem la un moment în care nevoia de testare va fi din ce în ce mai scăzută datorită creșterii gradului de imunizare a populației prin vaccinare. Este cunoscut faptul că nevoia de testare este mai mare, în perspectivă, tocmai în rândul populației cu posibilități financiare modeste, conform Mediafax.

Iată deci că ne aflăm în fața unui demers legislativ făcut în mare grabă, care în loc să producă efectele benefice scontate, aduce din nou în prim plan inechitățile dintre tipurile de farmacii, posibilitatea de a nu putea asigura testarea în condiții de maximă siguranță pentru ceilalți pacienți, dar si pentru personalul farmaceutic, prin incapacitatea asigurării unor fluxuri de lucru separate.

Pe de altă parte, populația rămâne cu o serie de întrebări fără răspuns la acest moment: când și dacă vor fi puse la dispoziție testele gratuite, cum se vor distribui, cine va putea beneficia de ele și care va fi de fapt costul acestui serviciu pe care va trebui să-l achite?”, spune asociația.

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern și proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență, stipulează că testarea COVID-19 a populației se va putea face în farmacii, care vor putea stabili „singure” costul acestui serviciu. În acest sens, AFIE consideră ca ar fi oportună stabilirea unui preț unic recomandat pe țară al acestui serviciu, lucru care ar duce la o practică tarifară unitară în beneficiul pacienților.

Asociația mai arată că ordinul privind testarea s-a făcut fără o consultare amplă și reală a tuturor profesioniștilor implicați. Investițiile care trebuie făcute de farmacii în vederea realizării testării ar trebui, în mod rațional, sprijinite de stat. Faptul că se solicită farmaciilor condiții speciale trebuie să ia în calcul investiția ce ține de asigurarea unor fluxuri de lucru separate, care să garanteze siguranța tuturor categoriilor de pacienți din farmacie. Gestionarea unei farmacii în mediul rural este diferită de gestionarea uneia din mediul urban, diferențele venind în primul rând din capacitatea financiară și logistica de a implementa noi servicii și activități. Costul testării trebuie acoperit prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor, care au implementat acest serviciu în farmacii. „Nu putem să nu remarcăm faptul că mediul rural, adică mediul cu populația cea mai vulnerabilă și cu acces redus la laboratoare specializate de testare, va avea un acces limitat la această nouă formă de testare în masă, dacă nu va exista o susținere a costurilor prin sistemul de asigurărilor de sănătate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.