Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fâşia Gaza: Negociatori egipteni la locul unei manifestaţii la frontiera cu Israelul

captura YouTube
Israel Gaza Ciseiordania

O delegaţie de responsabili egipteni în domeniul securităţii s-au deplasat vineri în Fâşia Gaza la locul unde se desfăşura o manifestaţie la frontiera cu Israelul, în cadrul eforturilor vizând încheierea unui armistiţiu care să pună capăt violenţelor între Israel şi mişcarea fundamentalistă palestiniană Hamas, potrivit AFP.

Este prima vizită de acest gen efectuată de responsabili ai serviciilor de securitate egiptene, care au asistat pentru scurt timp la o manifestaţie în nordul Fâşiei Gaza, potrivit unui comunicat al Comitetului organizator al mişcării de protest.

Potrivit unor martori, reprezentanţii delegaţiei egiptene s-au deplasat pentru scurt timp la bordul unei maşini la unul din locurile desfăşurării demonstraţiei de protest, la câteva sute de metri de bariera de securitate israeliană, după care s-au întors.

Protestele de vineri, care au loc în timp ce negocierile mediate de egipteni par pe punctul de a reuşi, au fost cele mai calme de la începutul mişcării de protest, la 30 martie.

Şapte palestinieni au fost răniţi de tirurile soldaţilor israelieni, a indicat Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlată de mişcarea Hamas.

Mii de palestinieni s-au adunat vineri la frontieră, dar au stat departe de bariera de securitate israeliană.

Membrii serviciilor de securitate ale Hamas au împiedicat protestatarii să se apropie de barieră, au indicat reprezentanţii mass-media prezenţi la faţa locului.

Un armistiţiu între Israel şi Hamas ar putea pune capăt confruntărilor din apropierea barierei de securitate, în schimbul unei relaxări a blocadei impuse de Israel asupra enclavei palestiniene de peste 10 ani.

Din 30 martie, zona de lângă bariera ce separă Fâşia Gaza de Israel este scena unei vaste mobilizări împotriva blocadei israeliene. Palestinienii cer de asemenea dreptul de a se întoarce pe pământurile lor de unde au fost alungaţi ori au fugit la crearea Israelului în 1948.

Cel puţin 218 palestinieni au fost ucişi din 30 martie până în prezent, conform unui bilanţ AFP. De cealaltă parte, un soldat israelian a fost ucis de un lunetist palestinian.

Israelul justifică blocada prin necesitatea de a combate Hamas, pe care îl acuză de orchestrarea manifestaţiilor.

Negocieri indirecte sunt în curs de desfăşurare între Hamas şi Israel, mediate de Egipt şi ONU, într-o încercare de a evita izbucnirea unui nou conflict deschis în zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.