Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fâșia Gaza primește o gură de oxigen nesperată: Surprinzătoarea concesie făcută de Israel

fasia gaza

Israelul a ridicat o restricţie asupra livrării de combustibil în Fâşia Gaza, esenţială pentru alimentarea cu electricitate a enclavei palestiniene, la o săptămână după reducerea la jumătate a fluxului după o serie de incidente violente, potrivit unui responsabil israelian, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Agenţia israeliană de operaţiuni civile în teritoriile palestiniene (Cogat) a anunţat la 26 august că va reduce la jumătate livrările de combustibil către Gaza după ce mai multe rachete au fost trase din enclavă spre teritoriul israelian cu o zi înainte.

Luni, un responsabil al apărării israeliene a declarat pentru France Presse, cu condiţia anonimatului, că restricţia asupra combustibilului a fost ridicată duminică.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după declarațiile premierului: Trebuie să plece de la Palatul Victoria

Livrările de combustibil sunt esenţiale pentru a alimenta singura centrală electrică din Fâşia Gaza aflată sub blocadă israeliană.

Israelul justifică blocada prin necesitatea de a stăpâni mişcarea islamistă Hamas, care conduce enclava şi cu care a purtat trei războaie din 2008.

Pentru observatorii critici faţă de politicile Israelului, aceasta reprezintă o pedeapsă colectivă împotriva locuitorilor din Gaza.

Livrările de combustibil, coordonate cu Naţiunile Unite şi plătite de Qatar, au fost convenite la sfârşitul anului 2018 ca parte a unui acord de armistiţiu între Israel şi liderii Hamas.

Potrivit ONU, acestea au îmbunătăţit alimentarea cu electricitate a locuitorilor din Gaza care în prezent primesc aproximativ 10 ore de curent pe zi faţă de cel puţin patru înainte.

Citește și: Gabriela Firea face un anunț important! Proiectul care vizează vinietele se schimbă-Cine va plăti

După o lună de calm, tirurile de rachete din Fâşia Gaza, unde trăiesc două milioane de palestinieni, au fost reluate la jumătatea lunii august.

Acestor tiruri li se adaugă încercările de infiltrare a palestinienilor înarmaţi în Israel, uneori chiar şi cu lansatoare de rachete.

Israelul ripostează fie deschizând focul asupra bărbaţilor care încearcă să treacă bariera de securitate, fie prin bombardarea "siturilor" Hamas, pe care o învinovăţeşte pentru tirurile de rachete.

La 27 august, armata israeliană a bombardat un post militar al Hamas în Gaza, după ce a fost tras un obuz de mortieră asupra Israelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.