Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Față în față cu moțiunea simplă, Marcel Boloş atacă dur Opoziţia: Dacă nu găsiţi cu ce să vă faceţi utili românilor, măcar nu mai încurcaţi şi dezinformaţi

Guvernul Romaniei
Marcel Bolos

Față în față cu moțiunea simplă, Marcel Boloş atacă dur Opoziţia: Dacă nu găsiţi cu ce să vă faceţi utili românilor, măcar nu mai încurcaţi şi dezinformaţi

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni, la deznaterea moţiunii simple împotriva sa, că este pentru prima dată când România beneficiază de un Program de Sănătate care să susţină investiţii masive în infrastructura spitalicească. El le-a transmis celor din Opoziţie dacă nu găsesc cu ce să se facă utili românilor, măcar să nu mai încurce şi să dezinformeze.

”Domnilor semnatari ai acestei moţiuni, în loc să vă ocupaţi timpul cu populisme, de ce nu vă alăturaţi misiunii de a face din România locul în care poţi să păşeşti fără frică în spitale. Pentru că se fac şi lucruri bune pe care le putem prezenta, Dacă aţi fi aruncat un ochi pe programul bugetar, aţi fi văzut că sunt incluse acţiuni prioritare pentru asigurarea fondurilor necesare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu funcţii vitale instabile sau cu afecţiuni care pot avea complicaţii ireversibile şi care necesită intervenţii medicale de urgenţă sau îngrijiri într-o secţie de terapie intensivă generală sau specializată”, a ţinut să precizeze ministrul Boloş la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor.

Snul trecut s-au semnat peste 3.600 de contracte de finanţare pentru sănătate

El a arătat că anul trecut s-au semnat peste 3.600 de contracte de finanţare pentru sănătate, care cumulează peste 11 miliarde de lei, din bani europeni.

”116 spitale vor beneficia de finanţare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale, reabilitarea şi modernizarea sălilor de operaţie şi dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie. 35 de spitale au primit finanţare pentru creşterea capacităţii de răspuns a secţiilor de neonatologie prin reabilitare, dotare şi extindere cu 124 de noi paturi de ATI pentru nou-născuţi la nivel naţional şi dotarea altor 90 de paturi existente. Pentru creşterea accesului la servicii medicale pentru toţi românii, indiferent de zona ţării în care locuiesc, s-au finanţat 200 de primării pentru construcţia şi dotarea Centrelor Comunitare Integrate. Pe acelaşi palier, au fost finanţate pentru reabilitare şi dotare 3.072 de cabinete de medicină de familie”, a mai spus Boloş.

Ministrul a arătat că personal, a fost şi rămâneunul dintre susţinătorii investiţiilor în serviciul public de sănătate.

”Am fost iniţiatorul şi susţinătorul Programului Operaţional de Sănătate, cu o valoare a bugetului de peste 5,8 mld euro încă de pe vremea când eram ministrul fondurilor europene. Este pentru prima dată când România beneficiază de un Program de Sănătate care să susţină investiţii masive în infrastructura spitalicească, în servicii medicale de calitate şi în pregătirea personalului medical”, a arătat Boloş.

Boloş a menţionat că este un buget cu care vor reconstrui sistemul medical din România, astfel încât românii să beneficieze de condiţii, servicii şi personal de nivelul ţărilor europene cu sisteme publice de sănătate performante.

”Acum, din calitatea de ministru al Finanţelor, mă voi asigura că alocăm partea de cofinanţări pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârşit. Discutăm, de asemenea, de cele trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi, care au un buget de 1,2 miliarde de euro şi, totodată, un număr de şapte alte spitale judeţene sau spitale judeţene de urgenţă care vor beneficia de dotarea cu echipamente medicale sau, după caz, vor beneficia de lucrări în ceea ce înseamnă reabilitare, consolidare sau construcţia de noi clădiri. De asemenea, din acest buget, 570 milioane euro sunt dedicaţi investiţiilor în domeniile oncologie şi transplant. Mai mult, recent, împreună cu colegii din MIPE, am căutat soluţii pentru a operaţionaliza Programul Naţional de Investiţii în Sănătate cu un buget de peste 2 mld de euro, finanţat integral din bugetul de stat”, a spus Marcel Boloş.

Ministrul a subliniat proiectele la care a participat

Ministrul a subliniat că Institutul de Genomică, Institutul Cantacuzino pentru reluarea producerii vaccinurilor, Ciclotronul, Tehnologiile care folosesc hadronoterapia pentru tratarea cancerului, sunt proiecte la care a participat şi a avut iniţiativa operaţionalizării lor, tocmai pentru că îşi doreşte ca România să aibă servicii medicale de calitate.

”Nu ştiu câţi îşi mai amintesc că în timpul pandemiei am avut iniţiativa celui mai ambiţios program de dotare cu echipamente medicale a spitalelor în valoare de peste 1,2 mld euro, a investiţiilor în echipamente şi instalaţii destinate fluidelor medicale şi multe alte programe cu finanţare din fonduri europene”, a mai spus Boloş.

El a precizat că ”este evident pentru toată lumea că prin investiţii masive în infrastructura medicală, formarea personalului medical şi implementarea unor reforme eficiente, ne vom putea îndeplini misiunea de a îmbunătăţi calitatea îngrijirii medicale şi de a asigura că toţi românii beneficiază de servicii medicale adecvate”.

”Aşa că domnilor, dacă nu găsiţi cu ce să vă faceţi utili românilor, măcar nu mai încurcaţi şi dezinformaţi. Nu pot să trec cu vederea definiţia cuvântului ipocrizie care potrivit DEX-ului înseamnă: duplicitate, falsitate, făţărnicie, minciună, perfidie, prefăcătorie, viclenie. De ce acest lucru? Aţi mai avut o încercare de moţiune simplă în care mă făceaţi vinovat de fiscalitatea IMM-urilor şi marilor companii, fără să spuneţi că, de fapt, autorii noilor măsuri fiscale sunteţi chiar dumneavoastră: jalonul 206 pentru microîntreprinderi, jalonul 207 pentru reforma impozitelor şi taxelor sau eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT, construcţii, industria alimentară sau industria agroalimentară”, a spus Boloş către Opoziţie.

El a continuat: ”Iar acum, ca din senin, scoateţi în faţă suferinţa oamenilor: bolnavi oncologici, mame, copii care au nevoie de îngrijiri medicale şi uitaţi de sistemul dezastruos de plată a concediilor medicale care afectează aproape pe fiecare român. De miliardele de lei pe care îi dăm pentru concedii medicale în loc să îi dăm la spitale, la programele cronice pentru bolnavi, la medicamente, la medicii de familie şi multe alte nevoi pe care sistemul medical le are. Să fie ipocrizia un mod de viaţă al unora dintre noi? Înţeleg că avem în faţă alegeri electorale importante, dar asta nu înseamnă că trebuie să transformaţi scena politică într-un teatru al absurdului. Avem îndrăgiţi dramaturgi ale căror piese se joacă şi astăzi, pentru pasionaţi.

Nu-i obligaţi pe români să fie personaje în propriile voastre piese”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.