Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Favelele din Rio de Janeiro LOVITE de coronavirus - S-au înregistrat primele şase decese

https://qz.com/
Favelele din Rio Janeiro

Autorităţile sanitare din Rio de Janeiro au înregistrat joi primele şase decese provocate de noul coronavirus în favele, cartiere sărace unde densitatea populaţiei şi condiţiile insalubre de trai alimentează temerile cu privire la producerea unui dezastru, informează AFP, citată de Agerpres.

Baza de date a Secretariatului pentru Sănătate din cadrul primăriei din Rio a raportat două decese în favela Rocinha, cea mai mare din America Latină, construită pe un deal cu vedere la Sao Conrado şi Gavea, două cartiere cochete din sudul oraşului.

Celelalte decese au fost înregistrate în favelele din nordul metropolei Rio, din apropierea aeroportului internaţional, dintre care două în Vigario Geral, unul în Manguinhos şi unul în Mare.

Autorităţile sanitare nu au specificat data deceselor. Victimele sunt patru bărbaţi şi două femei, cea mai tânără în vârstă de 48 de ani.

Favelele găzduiesc aproape un sfert din populaţia oraşului Rio de Janeiro, respectiv 1,5 milioane de persoane.

Citește și: Un tratament anti-COVID-19 a avut succes la șase pacienți în stare gravă din Israel

Distanţarea socială recomandată pentru a preveni răspândirea coronavirusului este o provocare zilnică în aceste cartiere supraaglomerate, unde familii numeroase locuiesc adesea într-una sau două camere.

Dincolo de condiţiile precare de trai, locuitorii suferă de pe urma violenţelor, în condiţiile în care favelele sunt adesea sub controlul bandelor de traficanţi de droguri sau ale miliţiilor paramilitare.

Miercuri seara, ministrul Sănătăţii, Luiz Henrique Mandetta, a subliniat necesitatea "dialogului" cu grupările infracţionale pentru a combate mai eficient coronavirusul, care a făcut până acum 800 de victime în Brazilia.

"Trebuie înţeleasă cultura, dinamica favelelor. Trebuie să înţelegem că acestea sunt locuri în care statul este adesea absent, că cel care comandă acolo este narcotraficantul, că cele care comandă acolo sunt miliţiile", a afirmat Luiz Henrique Mandetta într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, narcotraficanţii şi şefii miliţiilor sunt la rândul lor "fiinţe umane" dornice "să colaboreze, să ajute şi să participe".

În favele, mulţi rezidenţi lucrează în economia informală şi sunt practic lipsiţi de venituri din cauza măsurilor de izolare.

Guvernul a început să ofere joi un ajutor de 600 de reali (în jur de 107 euro) pentru aceşti lucrători din sectorul informal.

Mai multe ONG-uri s-au mobilizat, de asemenea, pentru a distribui alimente şi produse de primă necesitate în favele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.