Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Faza eruptivă a vulcanului Pacaya din Guatemala 's-a terminat', după aproape 3 luni de activitate

Volcano Descovery
Etna vulcan

Faza eruptivă a vulcanului Pacaya din Guatemala, ale cărui explozii şi fluxuri de lavă au ţinut în alertă, începând cu 5 februarie, localităţile învecinate, ''s-a terminat'', a precizat vineri Institutul naţional de vulcanologie din această ţară, potrivit AFP.

Vulcanul, cu o înălţime de 2.552 de metri, situat la o distanţă de circa 25 de kilometri sud de Ciudad de Guatemala, nu mai produce decât ''câteva explozii slabe (...), o cantitate mică de cenuşă, vapori de apă şi gaze sulfuroase din abundenţă'', a declarat Emilio Barillas, purtătorul de cuvânt al Institutului naţional de vulcanologie (INSIVUMEH), potrivit agerpres.ro.

Acesta a explicat că râurile de lavă de pe versanţii masivului, dintre care cel mai lung se întinde pe 3,8 kilometri, ''nu au indicat înaintarea în vreo direcţie anume'' în ultimele zile.

Purtătorul de cuvânt al protecţiei civile a adăugat că principalul rău de lavă s-a solidificat la o distanţă de circa 450 de metri de primele locuinţe din satele de pe flancul vulcanului, unde locuitorii şi autorităţile aveau pregătite planuri de evacuare.

INSIVUMEH a recomandat redeschiderea pentru turişti a parcului naţional al vulcanului Pacaya, una dintre principalele atracţii turistice din Guatemala. În zonele considerate în continuare periculoase din cauza gazelor şi a fragmentelor de roci incandescente, accesul va fi interzis.

La sfârşitul lui martie, rafalele de vânt au provocat o ploaie de cenuşă la nordul vulcanului, care a ajuns şi deasupra capitalei, provocând închiderea timp de o zi a singurului aeroport internaţional din ţară.

Pe 27 mai 2010, la vulcanul Pacaya s-a produs o erupţie semnificativă care a provocat moartea unui jurnalist venit să relateze despre eveniment.

În afara Pacaya, Fuego (sud-vest) şi Santiaguito (vest) sunt alţi vulcani activi din Guatemala, pe teritoriul căreia se află circa 30 de vulcani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.