Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FBI demonstrează cum şefii Volkswagen MĂSLUIAU testele de noxe

O conspiraţie penală pusă la punct cu precizie inginerească şi un coşmar pentru avocaţi - aşa poate fi descris mecanismul vizând "păcălirea" testelor de emisii folosit de Volkswagen (VW), potrivit unui document făcut public de Biroul federal de investigaţii (FBI, poliţia federală a SUA), citat marţi de DPA, conform agerpres.

SCANDAL peste Ocean: Directorul Volkswagen, ARESTAT de FBI

Raportul de 17 pagini a stat la baza arestării zilele trecute la Miami a unui director de la VW, asupra căruia planează acum acuzaţii de complot în vederea obstrucţionării autorităţilor de mediu ale SUA, fraudarea clienţilor VW şi încălcare a legislaţiei americane privind poluarea. Oliver Schmidt, care urmează să compară în faţa unei curţi federale din Detroit, s-a aflat la conducerea unităţii pentru mediu şi inginerie a VW din Auburn Hills, statul Michigan, în ultimii ani de derulare a schemei de fraudare a emisiilor, care potrivit guvernului american a avut loc între 2006 şi septembrie 2015, momentul în care compania a fost nevoită să-şi recunoască fapta.

Plângerea penală formulată împotriva sa arată că Oliver Schmidt era principalul responsabil pentru conformarea la normele de mediu din SUA şi în 2015 s-a implicat direct în răspunsul dat de VW agenţiilor de reglementare americane ce fuseseră alertate în legătură cu existenţa unor discrepanţe serioase între rezultatele testelor de emisii şi performanţele motoarelor diesel ale grupului în condiţii reale.

În iulie 2015, cu doar câteva săptămâni înainte de izbucnirea scandalului, Schmidt s-a pregătit minuţios în vederea unei întâlniri la care a prezentat conducerii VW din Wolfsburg, în Germania, software-ul folosit în mod ilicit pentru a altera testele de emisii, instalat pe circa 11 milioane de automobile cu motorizare diesel din întreaga lume. Un coleg de-al său de la unitatea de dezvoltare a motoarelor care l-a ajutat la pregătirea întâlnirii cooperează în prezent cu FBI pentru a evita punerea sa sub acuzare în SUA.

Citeşte şi: Atac ARMAT în centrul Atenei. Un poliţist a fost rănit

FBI a coroborat de asemenea documente ce indică faptul că angajaţii VW pregăteau un tabel - posibil o prezentare în PowerPoint - sintetizând toată gama potenţialelor urmări ale unor discuţii iminente cu autorităţile de reglementare a emisiilor din statul California, ce deveneau tot mai suspicioase pe zi ce trece. În acest tabel rezultatele discuţiilor puteau fi de la "pozitive" pentru companie, ceea ce ar fi însemnat acordul autorităţilor pentru modelele VW 2016, până la "negative", tradus prin lipsa aprobării, dar era prevăzut şi un al treilea scenariu, cel mai rău, în cazul unui eşec de a explica într-un mod satisfăcător discrepanţele testelor de emisii: "Inculpare?".

Arestarea lui Oliver Schmidt a aruncat o umbră asupra salonului auto care are loc zilele acestea la Detroit şi cu prilejul căruia constructorul german încearcă să-şi refacă imaginea în SUA şi să-şi relanseze vânzările. "Trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi să acceptăm continuarea investigaţiilor", a declarat luni la Detroit Herbert Diess, şeful mărcii VW.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.