Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FDA a autorizat noua versiune a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Novavax

premiumtimesng.com
covid-19

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a anunţat marţi că a autorizat versiunea actualizată a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania Novavax pentru utilizare în regim de urgenţă la persoane cu vârste de peste 12 ani, informează Reuters.

Compania Novavax, cu sediul general în statul american Maryland şi al cărei vaccin anti-COVID-19 reprezintă singurul ei produs comercializat pe piaţă, a adoptat măsuri de reducere a costurilor şi mizează pe vânzările comerciale ale vaccinului ei actualizat pentru a se menţine pe linia de plutire. În caz contrar, compania americană a precizat că ar putea să nu mai rămână solvabilă, conform Agerpres.

Directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDA) a autorizat luna trecută utilizarea pe scară largă a vaccinurilor actualizate anti-COVID-19 produse de "rivalii" companiei Novavax, alianţa Pfizer-BioNtech şi Moderna. Acele seruri cu ARN mesager au primit recomandarea de a fi utilizate pentru persoanele cu vârste de peste şase luni în cadrul campaniei de vaccinare a populaţiei americane din toamna acestui an.

Comitetul Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP) din cadrul CDC nu se va întruni din nou pentru a examina vaccinul actualizat al companiei Novavax, a declarat un purtător al său de cuvânt.

"Recomandarea formulată de ACIP luna trecută, care a fost apoi aprobată de directorul CDC, se referă la toate vaccinurile actualizate anti-COVID-19 ce au fost licenţiate sau autorizate de FDA, inclusiv la cele care sunt aşteptate să fie licenţiate sau autorizate în lunile viitoare", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Compania Novavax, al cărei vaccin bazat pe proteine recombinate foloseşte o tehnologie utilizată de mai multe decenii în combaterea bolilor, a ratat intervalul extrem de profitabil din timpul pandemiei de care au beneficiat rivalii săi ce au produs vaccinuri cu ARN mesager, din cauza unor probleme de producţie care au întârziat depunerea cererii de autorizare în perioada în care COVID-19 făcea ravagii în rândul populaţiei.

Vaccinul original creat de Novavax împotriva COVID-19 a fost autorizat în Statele Unite abia în iulie 2022, la mult timp după ce serurile Pfizer şi Moderna erau deja utilizate.

Mai puţin de 90.000 de doze cu vaccinul Novavax au fost administrate până la începutul lunii mai 2023, potrivit datelor guvernamentale din Statele Unite.

Potrivit CEO-ului Novavax, John Jacobs, compania aştepta autorizarea de la FDA pentru a livra primele tranşe cu vaccinul său actualizat, iar acest fapt se va produce în zilele următoare.

El a mai spus că serul actualizat Novavax ar trebui să devină disponibil în "vasta majoritate a unităţilor de retail din Statele Unite", precum şi în stocurile furnizorilor de servicii medicale prin intermediul programelor guvernamentale.

Guvernul american a declarat încheierea stării de "urgenţă de sănătate publică" cauzată de pandemia de COVID-19 în luna mai 2023, predând responsabilitatea de vaccinare către sectorul privat.

Întrucât Guvernul de la Washington nu mai achită costurile de vaccinare pentru milioane de americani, poticnirile din sectorul asigurărilor medicale, care au încetinit administrarea noilor vaccinuri ale rivalilor săi ar putea să-i permită companiei Novavax să îi prindă din urmă, a declarat John Jacobs.

"Există un semnal pentru o cerere puternică. Este abia începutul sezonului", a adăugat el.

Toate cele trei vaccinuri actualizate vizează varianta XBB.1.5 a noului coronavirus. XBB.1.5 este o subvariantă de Omicron care a fost dominantă în Statele Unite pentru cea mai mare parte a anului 2023, dar care a fost depăşită între timp de alte variante, întrucât virusul continuă să sufere noi mutaţii.

Novavax a stabilit un preţ de 130 de dolari per doză pentru vaccinul său, în concordanţă cu preţul de 120 de dolari pentru vaccinul Pfizer-BioNTech şi de 129 de dolari pentru serul Moderna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.