Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul germanilor, Ovidiu Ganț: 'România nu putea face nimic pentru a împiedica veto-ul austriac pe Schengen' (video)

gandul.ro
schengen

Deputatul minorității germane, Ovidiu Ganţ (FDGR), a declarat luni în Parlament că România nu a putut adera la spaţiul Schengen pentru că subiectul a fost transformat din unul tehnic în unul politic de către unele state membre ale Uniunii Europene, conform Agerpres.

„Azi AUR invocă un aşa-zis eşec al ministrului de Externe în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Vreau să vă împărtăşesc opinia mea asupra acestui subiect. (...) Începând cu 2011, România a îndeplinit criteriile de aderare la spaţiul Schengen. Aderarea nu s-a produs din cauza faptului că subiectul s-a transformat de către unele state membre dintr-unul tehnic, într-unul politic, fiind legat inclusiv de MCV. Repetatele încercări de aderare s-au lovit de interese politice interne meschine ale unor state membre, la fel cum s-a întâmplat anul trecut cu Austria. Toate eforturile politico-diplomatice ale Preşedinţiei, Parlamentului şi Ministerului de Externe nu aveau cum să anihileze aceste interese", a spus Ganţ la "Ora Guvernului" din Camera Deputaţilor, unde a fost invitat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Negocieri eșuate din start

El a adăugat că negocierile ministrului de Externe cu omologii săi din spaţiul Schengen au asigurat susţinerea demersului "pe scară largă" şi în mod special de către Germania şi Franţa, "care au intervenit activ până în ultima clipă în favoarea noastră, dar au reuşit să convingă şi Finlanda, Suedia şi Olanda".

"Alături de Parlament şi Ministerul Justiţiei, MAE a contribuit la încheierea aplicării MCV pentru ţara noastră, uşurând astfel accesul în Schengen. Austria nu a ridicat semne de întrebare niciodată, până la finalul lunii noiembrie. Vă amintesc că în data de 16 noiembrie a avut loc la Bucureşti o întrunire (...) şi la finalul acestei reuniuni s-a emis o declaraţie clară - România şi Bulgaria pot accede la spaţiul Schengen, chestiune semnată şi susţinută de Ministerul de Interne din Austria. În două zile s-au răzgândit. Decizia a fost eminamente politică, la nivel de partid, anunţată în ultima clipă, suprinzând întregul mediu politic austriac. (...) În concluzie, Ministerul de Externe al României, România, nu puteau face nimic pentru a împiedica vetoul austriac", a menţionat deputatul minorităţilor naţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.