Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia britanică de canotaj interzice sportivii transgender în competiţiile feminine

britishrowing.org
canotaj marea britanie

Federaţia britanică de canotaj interzice sportivii transgender în competiţiile feminine

Federaţia britanică de canotaj a anunţat joi că a decis să interzică participarea sportivilor transgender la competiţii feminine, pentru a garanta "o concurenţă corectă", informează AFP, relatează Agerpres.

Doar persoanele "declarate de sex feminin la naştere" vor putea concura în cursele feminine şi vor putea reprezenta Marea Britanie sau Anglia în competiţii internaţionale, a precizat British Rowing într-un comunicat.

O noua categorie de competiţie va fi deschisă special pentru sportivii transgender şi non-binari.

Federaţia este "angajată să promoveze un mediu în care canotajul este accesibil şi incluziv" şi doreşte să asigure "o şansă" pentru toţi.

Pentru aceasta, ea a dorit să stabilească condiţii "care să garanteze o concurenţă loială" prin "impunerea unor restricţii necesare şi proporţionale".

Înaintea British Rowing, Federaţia britanică de ciclism luase deja o o măsură similară în mai, alegând să împartă cursele în categorii "deschise" şi "feminine", prima fiind rezervată în special persoanelor transgender şi non-binare.

Regulamentul lor precedent cerea concurentelor să demonstreze un nivel scăzut de testosteron timp de 12 luni înainte de competiţie pentru a putea concura. O măsură luată pentru a "garanta şanse egale" între concurenţi.

La nivel internaţional, la sfârşitul anului 2021, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a renunţat la stabilirea unor linii directoare uniforme pentru criteriile de participare a sportivilor intersex şi transgender, lăsând decizia la mâna federaţiilor.

De atunci, World Athletics a decis, de exemplu, să excludă persoanele transgender din competiţiile feminine, iar Federaţia internaţională de înot a hotărât să interzică persoanelor care au avut o pubertate masculină să participe la competiţii feminine.

În iulie, a venit rândul Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI) să interzică sportivele transgender feminine care au făcut tranziţia lor după pubertate.

În schimb, Federaţia internaţională de canotaj, World Rowing, încă permite femeilor transgender să concureze la categoria feminină dacă nivelul lor de testosteron este suficient de scăzut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.