Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia FAIR-MediaSind se opune afilierii sindicatului şefilor TVR la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor

tvr

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind se opune categoric afilierii la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV - SPUSTv - din Societatea Română de Televiziune, considerând că acest lucru va aduce imense prejudicii de imagine, atât organizaţiei, cât şi mişcării sindicale din România, potrivit agerpres.ro.

Citeste si Se caută înlocuitor pentru Claudiu Manda - Comisia de control al SRI urmează să prezinte raportul privind ANI

Potrivit unui comunicat al FAIR-MediaSind, pentru a contracara solicitarea membrilor Consiliului Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media, care au cerut sprijinul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), în vederea sancţionării abuzurilor din Societatea Română de Televiziune - SRTV prin demiterea, de către Parlamentul României, a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, sindicatul controlat de conducerea SRTV a depus la secretariatul general al FIJ o cerere de afiliere.

Întrucât Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a solicitat FAIR-MediaSind un punct de vedere legat de cererea SPUSTv, organizaţia sindicală se pronunţă în mod categoric împotriva acestei afilieri.

"În urma solicitării dvs. din data de 10 martie 2019, vă informăm că Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în calitate de membru cu drepturi depline al Federaţiei internaţionale a Jurnaliştilor şi al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, se opune în mod categoric afilierii Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor Tv - SPUS TV din Societatea Română de Televiziune la IFJ. În sprijinul acestei decizii vă aducem la cunoştinţă următoarele argumente: 1. SPUS Tv este un sindicat controlat de conducerea SRTV, un sindicat galben care a avut o contribuţie esenţială în concedierile abuzive din anul 2013, când peste 700 de angajaţi au fost disponibilizaţi abuziv. Cererea de afiliere face parte din strategia liderilor organizaţiei, care, în complicitate cu actuala conducere a instituţiei, urmăresc contracararea solicitării noastre către FEJ şi FIJ de a ne oferi sprijinul în vederea stopării abuzurilor împotriva salariaţilor din Societatea Română de Televiziune şi a demiterii preşedintelui-director general al instituţiei, dna. Doina Gradea, solicitări transmise către IFJ şi EFJ în data de 1 martie 2019 şi pe care le-am anexat; 2. Cererea de afiliere a SPUSTv nu este altceva decât o abordare oportunistă a unui sindicat care îşi pierde efectiv membrii zilnic şi încearcă să-şi salveze imaginea şi să-şi recapete credibilitatea pierdută; 3. SPUSTv este o organizaţie care şi-a pierdut reprezentativitatea în SRTV, întrucât numeroşi membri ai săi au hotărât să părăsească acest sindicat, care a dovedit că acţionează împotriva intereselor lor. Majoritatea dintre ei s-au înscris la Romanian Trade Union of Journalists MediaSind", se arată într-un răspuns trimis de FAIR-MediaSind FIJ şi FEJ.

Totodată, FAIR-MediaSind arată că SPUSTv este sindicatul care a tranzacţionat cu administraţia SRTV, în schimbul obţinerii unor avantaje pentru lideri, drepturile angajaţilor, câştigate de-a lungul timpului, precum salariul minim majorat cu 40%, salariile compensatorii în caz de disponibilizări, sporul de fidelitate în cuantum de 25% la sută şi altele. În schimbul acestor cedări, susţine FAIR-MediaSind, liderii sindicatului au primit funcţii importante, iar fostul prim vicepreşedinte a ajuns director la Resurse Umane, preşedintele a fost numit director la Redacţia Sport, iar alţi lideri au beneficiat de măriri salariale şi alte diverse facilităţi.

"SPUSTv este organizaţia care, nemulţumită de conflictul declanşat de organizaţia noastră împotriva conducerii SRTV, în anul 2016, în timp ce era membră într-o federaţie reprezentativă din domeniul penitenciarelor, a atacat reprezentativitatea FAIR-MediaSind pentru a sprijini angajatorul într-un proces intentat de MediaSind în vederea menţinerii drepturilor câştigate în SRTV. SPUSTv este sindicatul care a girat timp de 12 ani lipsa determinărilor de noxe în SRTV, motiv pentru care mulţi colegi s-au îmbolnăvit şi unii dintre ei chiar au decedat. SPUSTv este sindicatul care, chiar dacă nu mai avea numărul legal cerut de lege pentru reprezentativitate (50% plus unu din totalul angajaţilor) a negociat, în urmă cu câteva zile, un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, care diminuează drepturile cuvenite personalului aflat în deplasare. Din acest motiv, SRJ MediaSind a început demersurile în justiţie pentru anularea acestui act", se spune în comunicat.

În plus, FAIR-MediaSind nu crede că cererea de afiliere la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor conţine toate cerinţele legale, deoarece preşedintele SPUSTv, Dragoş Bocanaciu, a demisionat şi a fost imediat promovat de către conducere, fără concurs, ca director al Departamentului sportiv. De asemenea, Sindicatul SPUSTv nu a organizat alegeri până acum.

"Acestea sunt câteva argumente ale deciziei noastre. Mai multe amănunte puteţi primi chiar de la preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregĺrd, şi de la directorul FEJ, Renate Schroeder, care au participat la Bucureşti, în data de 4 şi 5 martie 2019, la conferinţa 'Modernizarea serviciilor media prin inovaţie şi dialog'. La acest eveniment, angajaţi ai TVR, dar şi reprezentantul salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTV, dna. Monica Ghiurco, au prezentat abuzurile conducerii, precum şi atitudinea antisindicală a liderilor SPUSTv. În concluzie, considerăm că afilierea unei astfel de organizaţii la marea familie a FIJ şi FEJ ne va aduce imense prejudicii de imagine, atât organizaţiei noastre, cât şi imaginii mişcării sindicale din România", se mai arată în răspunsul FAIR-MediaSind.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.