Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia rusă de şah părăseşte Federaţia europeană şi se afiliază celei asiatice

sah strategie surse

Federaţia rusă de şah a anunţat marţi că va părăsi Federaţia europeană, din care face parte, şi se va afilia celei asiatice, scrie AFP.

Această decizie, aprobată la un summit asiatic de la Abu Dhabi, vine într-un moment în care mai multe federaţii sportive ruseşti, inclusiv cea de fotbal, iau în considerare şi ele să părăsească structurile europene, potrivit Agerpres.

"Un eveniment istoric s-a petrecut astăzi: pentru prima dată, o federaţie de şah, una dintre cele mai puternice din lume, s-a mutat de pe un continent pe altul", a spus preşedintele federaţiei ruse de profil, Andrei Filatov. "Aştept cu nerăbdare această cooperare fructuoasă, participarea echipelor ruse la competiţiile continentale şi organizarea competiţiilor asiatice în Rusia", a adăugat el, într-un comunicat de presă.

Federaţia rusă de şah a precizat că această măsură va intra în vigoare de la 1 mai.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat decizia ca "o veste foarte bună pentru jucătorii noştri de şah şi pentru federaţia noastră", care le va permite sportivilor ruşi să participe la "mari competiţii internaţionale".

Trecerea din Federaţiei ruse la structura asiatică vine după ani de tensiuni cu Federaţia Europeană de şah, care au escaladat de la începutul ofensivei militare a Moscovei împotriva Ucrainei.

În martie 2022, la câteva zile după declanşarea conflictului, Federaţia Internaţională de şah (FIDE) şi cea europeană (ECU) au anunţat suspendarea federaţiei ruse de profil.

Rusia a dominat în mare măsură lumea şahului de zeci de ani, făcând în mod deosebit din această zonă un "spaţiu de luptă" cu Statele Unite în timpul Războiului Rece, iar federaţia rusă este una dintre "greii" disciplinei.

FIDE este prezidată de un fost viceprim-ministru rus, Arkadi Dvorkovici, care a fost reales în august anul trecut în detrimentul ucraineanului Andrii Barîcipoleţ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.