Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federația Sanitas acuză Ministerul Sănătății că vrea să taie voucherele de vacanță pentru mai multe categorii de angajați

knd.ro
tichet vacanta voucher

Federaţia Sanitas anunţă, vineri, că Ministerul Sănătăţii nu mai vrea să finanţeze voucherele de vacanţă, mai multe categorii de personal fiind vizate de un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, potrivit News.ro.

  • ”Ministerul Sănătăţii nu mai vrea să finanţeze voucherele de vacanţă! Un proiect de O.U.G. al Ministerului Sănătăţii taie finanţarea pentru acordarea voucherelor de vacanţă în cazul mai multor categorii de personal: angajaţii care efectuează gărzi în UPU/CPU în baza unui contract de muncă cu tip parţial; rezidenţii; personalul UPU care participă la intervenţii SMURD; cabinete de medicină sportivă, cabinete de medicină legală, de planning familial, TBC, LSM, UPU, programe tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici, personalul care desfăşoară activitate de cercetare ştiinţifică”, transmite, vineri, Federaţia Sanitas.

Sindicaliştii reclamă că, în opinia ministerului, ”aceşti angajaţi nu au nevoie de odihnă, deci nu mai este necesar să primească acele vouchere de vacanţă care susţin recuperarea capacităţii de muncă după activitatea depusă pe parcursul unui an”.

”Şi aceasta în condiţiile în care legea actuală spune clar: ”instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat” (art.1 alin. 2 din OUG 8/2009). La fel şi Legea sănătăţii (Legea 95/2006) care menţionează la fel de limpede că ministerul trebuie să finanţeze acordarea voucherelor de vacanţă pentru aceste categorii de salariaţi”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia acuză că Ministerul Sănătăţii nu este la prima ”abatere”.

Sindicaliştii reamintesc că, în mai 2022, semnalau ministerului că angajaţii care lucrează în UPU/CPU nu primesc vouchere de vacanţă pentru că autoritatea centrală şi conducerile spitalelor nu se înţeleg cu privire la cine este obligat prin lege să asigure finanţarea.

”Pe parcursul unor întâlniri din ultimele luni cu ministrul Sănătăţii şi cu secretarul de stat pe probleme de dialog social, SANITAS a adus toate argumentele legale pentru a arăta că ministerul, în calitate de ordonator principal de credite, trebuie să pună la dispoziţie fondurile necesare acordării voucherelor. La momentul acela, autorităţile au înţeles logica juridică a argumentării noastre şi au promis că vor rezolva situaţia. Constatăm acum că rezultatul este contrar. ”Logica” interesului financiar bate legea”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia avertizează că la şedinţa Comisiei de dialog social nu vor vota modificarea Legii sănătăţii în sensul propus de acest proiect.

”Vă solicităm o modificare a legislaţiei care să permită tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, fără discriminare, să beneficieze de vouchere de vacanţă finanţate de la bugetul de stat, la fel ca oricare altă categorie de salariaţi plătiţi din fonduri publice”, au mai transmis sindicaliştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.