Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Sanitas, atac dur la adresa lui Klaus Iohannis și Florin Cîțu: 'Măsurile anti-pandemie = măsuri pro-sclavie'

protest sanitas

Sindicaliştii Sanitas afirmă, joi, că măsurile anti-pandemie sunt, de fapt, măsuri pro-sclavie. Sindicaliştii susţin că preşedintele şi Guvernul au transformat salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială în ”angajaţi aflaţi permanent la dispoziţia angajatorului, adică sclavagism modern”, având în vedere unele dintre măsurile adoptate.

”Începând din martie 2020, prin măsuri succesive, Preşedintele României şi ultimele două Guverne au transformat salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială în angajaţi aflaţi permanent la dispoziţia angajatorului (sclavagism modern)”, au transmis, joi, sindicaliştii Sanitas, printr-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer ultimul scenariu! ‘Nu se pune problema’

Aceştia fac referire la actele normative adoptate, începând cu Decretul nr.195/16.03.2020 şi până la H.G. nr. 3/2021, prin care ”autorităţile române s-au asigurat prin dispoziţii abuzive că salariaţii nu se vor putea proteja eficient de deciziile nedrepte, oricare ar fi acelea”.

Sindicaliştii precizează exact la care dintr emăsuri se referă:

- Au interzis demisiile.

- Au carantinat salariaţii la locul de muncă.

- Au permis angajatorilor modificarea unilaterală a programului de lucru.

- Au permis angajatorilor modificarea unilaterală a fişei postului.

- Au permis angajatorului delegarea/detaşarea personalului, prin decizie unilaterală.

Citește și: PSD pune tunurile pe PNL și USR: ‘Noi propunem un buget pentru dezvoltare, nu un buget pentru înghețare’

- Au interzis declararea, declanşarea sau desfăşurarea conflictelor colective de muncă pe perioada stării de urgenţă.

- Au interzis total adunările publice pe perioada stării de urgenţă, ca mai apoi, pe perioada stării de alertă să limiteze numărul participanţilor la adunările publice la maxim 100 ceea ce face ineficiente şi aproape invizibile manifestările de stradă organizate de sindicate.

- Au transformat Comisiile de dialog social de la nivelul ministerelor în instituţii care au mimat consultarea numai atunci când în joc au fost interesele lor de ”a-şi acoperi” anumite decizii.

- Au tăiat, fără consultarea partenerilor sociali, din veniturile salariaţilor.

- Au transformat sindicatele în organizaţii ce nu se mai pot manifesta specific, în cadrul legal conferit de Legea 62/2011 – Legea dialogului social.

”Şi toate acestea în numele limitării efectelor pandemiei de COVID-19. Pandemia însă se limitează şi se stopează cu aceeaşi salariaţi care, exploataţi la maxim, epuizaţi, demoralizaţi şi frustraţi de lipsa de apreciere a eforturilor lor continue, se văd în situaţia de a nu mai avea nicio pârghie de apărare, de luptă pentru a-şi recâştiga drepturile pierdute”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia protestează şi faţă de faptul că nu pot organiza manifestări stradale cu mai mult de 1oo de persoane.

”Vom continua să ne susţinem membrii de sindicat prin orice mijloace legale posibile şi vom continua să milităm pentru păstrarea unităţii organizaţiei noastre, conştienţi fiind că în vremuri tulburi dezbinarea şi renunţarea la luptă sunt soluţiile cele mai la îndemână dar cele mai distructive! Considerăm imoral felul în care autorităţile române înţeleg să mascheze abuzurile asupra salariaţilor din sănătate sub falsa preocupare a stopării pandemiei, să taie veniturile salariale ale acestora şi să le limiteze dreptul firesc la acţiuni de protest! Şi pentru a ne proteja membrii de sindicat, îi asigurăm că vom găsi/inventa în continuare forme de protest şi tipuri de acţiuni cu ajutorul cărora să demonstrăm că fiecare salariat din sistemele pe care le reprezentăm contează şi fiecare dintre ei trebuie să beneficieze în mod real de drepturile ce li se cuvin”, au mai precizat reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.