Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federica Mogherini condamnă atacul chimic 'oribil' din Siria

Federica-Mogherini

Regimul lui Bashar Al-Assad poartă 'principala responsabilitate' pentru atacul chimic 'oribil' din fieful rebelilor şi jihadiştilor în nord-vestul Siriei, soldat cu cel puţin 58 de morţi, a afirmat marţi şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, potrivit AFP. "Astăzi, veştile sunt oribile", a declarat Mogherini presei în marja unei conferinţe internaţionale la Bruxelles privind reconstrucţia Siriei. "Este o tragică reamintire că situaţia de pe teren continuă să fie dramatică în numeroase părţi din Siria", a subliniat ea.

"Evident, principala responsabilitate aparţine regimului, în primul rând pentru că sarcina sa principală este de a-şi proteja poporul, şi nu de a-l ataca", a mai declarat ea. "Ca în orice conflict, prioritatea este încetarea luptelor", a spus Mogherini, insistând asupra necesităţii, din perspectiva Uniunii Europene, ca beligeranţii 'să fie traşi la răspundere', în contextul în care ONU denunţă de mult timp crimele de război şi crimele împotriva umanităţii din Siria.

"Pentru că europenii au trecut prin atâtea conflicte, este realist să spunem că după un conflict atât de lung şi de dramatic, trebuie ca cineva să răspundă şi este nevoie de o formă de justiţie de tranziţie", a mai afirmat Mogherini, întrebată despre viziunea sa privind viitorul Siriei, odată ce va fi găsit un acord de pace sub egida ONU. Guvernul sirian a dezminţit folosirea de arme chimice în acest război care a făcut deja peste 320.000 de morţi din martie 2011. Regimul sirian a ratificat în 2013 Convenţia privind interdicţia armelor chimice.

Coaliţia Naţională, componentă importantă a opoziţiei siriene, a acuzat regimul că a folosit "obuze conţinând gaz chimic", anunţă Agerpres. Regimul sirian nu reacţionase încă până marţi după-amiază, însă o sursă de securitate a spus că este vorba de o 'calomnie'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.