Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federica Mogherini salută lansarea cooperării europene extinse în domeniul securităţii

euinside.eu
mogherini

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a salutat drept un 'moment istoric' angajamentul asumat luni de 23 de state membre ale Uniunii Europene faţă de o cooperare extinsă în domeniul securităţii, care pune bazele unei aşa-numite uniuni a apărării europene, transmit AFP şi DPA. 'Trăim un moment istoric', a declarat Federica Mogherini la Bruxelles, după semnarea de către miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din 23 de state membre a unui document ce cuprinde '20 de angajamente' care pun bazele 'Cooperării Structurate Permanente' (PESCO) a ţărilor lor.

Acest nou instrument 'va permite dezvoltarea capacităţilor noastre militare pentru întărirea autonomiei noastre strategice', a subliniat Federica Mogherini. La rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a arătat că această iniţiativă este 'un răspuns la evoluţia atentatelor' din toamna lui 2015, dar şi la 'criza din Crimeea'. 'Este important pentru noi, în special după alegerea preşedintelui american (Donald Trump), să ne putem organiza independent, ca europeni. Acest lucru este complementar NATO, însă vedem că nimeni nu va rezolva în locul nostru problemele de securitate pe care Europa le are în vecinătatea sa. Trebuie să o facem noi înşine', a insistat ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen.

În perspectivă, această cooperare consolidată se poate concretiza prin crearea unui cartier general operaţional pentru unităţi de luptă ale UE sau a unei platforme logistice de operaţiuni.

Într-o primă fază, ea ar trebui să se materializeze în proiecte de dezvoltare de material militar (tancuri, drone, sateliţi sau avioane de transport militar) sau a unui spital de campanie european, conform Agerpres.

Au fost depuse mai mult de 50 de proiecte, a precizat Federica Mogherini, care speră că PESCO va permite realizarea de 'economii de scară' pentru industria de apărare europeană, în prezent prea 'fragmentată' în comparaţie cu competitorii americani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.