Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeia e noul bărbat în casă: 65% din femeile care investesc în România controlează financiar gospodăria

freepik.com
afaceri

Peste jumătate (65%) dintre româncele care investesc deţin controlul majoritar sau total al finanţelor gospodăriei, deşi România are cel mai mic procent de femei care investesc raportat la totalul investitorilor, potrivit sondajului eToro Female Investor Survey. Conform sondajului, în România femeile reprezintă doar 35% din investitori, ţara noastră fiind precedată de Cehia cu 37% şi Polonia cu 44%. La întrebarea care este cel mai greu lucru în domeniul investiţiilor, 19% dintre femei cred că este să ştii în ce să investeşti, în timp ce 15,6% dintre investitoarele intervievate consideră că cel mai dificil lucru este să găseşti informaţii credibile, scrie Agerpres.

Totodată, una din trei investitoare din România apelează la prieteni şi familie pentru recomandări sau informaţii, în timp ce 45% citesc buletine de informaţii şi rapoarte de la brokeri. Aceste informaţii sunt folosite de marea majoritate pentru a căuta idei noi sau pentru a-şi valida opinia.

"Discrepanţele de gen în ceea ce priveşte proporţia investitorilor pot fi explicate prin persistenţa unor inegalităţi privind sarcinile din gospodarie. Deşi România se află pe locul 2 în UE la egalitatea salarială între femei şi bărbaţi (cu o diferenţă de 2,4% în favoarea bărbaţilor, faţă de media europeană de 13%, un studiu realizat de Eurostat a arătat că femeile petrec mai mult timp decât bărbaţii cu activităţi legate de gospodărie şi familie. În timp ce femeile din România dedică peste cinci ore pe zi, bărbaţii petrec mai puţin de trei ore. Acest lucru reduce timpul disponibil pentru a învăţa o nouă abilitate pentru femei, fiind una dintre cauzele posibile care împiedică mai multe femei să investească. ", susţin autorii cercetării.

De asemenea, datele eToro Female Investor Beat arată că jumătate dintre femeile investitor consideră că este nevoie de educaţie financiară în şcoli, iar 58% cred că mai multă educaţie pe internet şi în social media va contribui la creşterea numărului investitoarelor. Totodată, femeile consideră că pe măsură ce tot mai multe vor participa la conversaţie, acest lucru va ajuta şi alte femei să investească.

Sondajul relevă că principalul motiv pentru care trei din patru femei investitor din România au început să investească a fost acela de a genera venituri suplimentare. Printre alte motive care le-au determinat să investească, una din trei femei spune că a vrut să contracareze ratele scăzute ale dobânzilor şi tot una din trei că a vrut să fie provocată în a face ceva diferit. Doar 18% au început să investească gândindu-se la securitatea financiară sau la venitul la pensie. Acest lucru este demonstrat şi de orizontul de investiţii, o treime investind cu un orizont de 1 până la 5 ani şi doar 17% investind pentru 11 ani şi mai mult. 19% dintre investitoarele din România au un orizont foarte scurt, de sub un an.

Aproximativ 80% din româncele care investesc fac asta cel puţin o dată pe lună, iar 25% dintre acestea investesc o treime sau mai mult din venitul lor şi jumătate investesc între 1 şi 15% din venitul lunar. "Acest lucru arată că, atunci când s-au decis asupra strategiei de investiţii, româncele rămân consecvente în a-şi crea resursele necesare pentru a investi şi pentru a-şi atinge obiectivele. Acest angajament faţă de strategia de investiţii este unul din elementele cheie pentru a deveni un investitor de succes", mai arată cercetarea. Female Investor Survey este un sondaj realizat de Appinio în perioada 4 februarie - 15 februarie 2022 pe un eşantion de 9.504 femei investitor din 14 ţări.

eToro este o platformă de investiţii cu active multiple ce permite oamenilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.