Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeia suspectă de botulism, după ce a mâncat pește din conservă. Medicii i-au administrat serul antibotulinic

botulism

Femeia din Alba suspectă de botulism, după ce a consumat o salată cu peşte din conservă, a fost transferată, miercuri, cu un elicopter la un spital din Oradea, unde i s-a şi administrat ser antibotulinic.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, Alexandra Mateş, a declarat, pentru AGERPRES, că pacienta, internată cu o zi înainte la unitatea din Alba Iulia, a fost transferată în cursul zilei de miercuri la un spital din Oradea. Pentru transportul pacientei s-a apelat la un elicopter SMURD.

Deoarece spitalul din Alba Iulia nu deţine în prezent ser antibotulinic, cazul femeii fiind primul de botulism din istoria recentă a judeţului, acesteia i s-a administrat serul necesar la spitalul din Oradea.

Reprezentanţi ai SJU Alba Iulia au explicat, pentru AGERPRES, că încă din cursul serii de marţi, după ce femeia a fost internată cu simptome caracteristice botulismului, s-a încercat identificarea unei unităţi medicale care să deţină ser antibotulinic de unde să poată fi procurat. Trei spitale din zonă, respectiv din Timişoara, Satu Mare şi Oradea, aveau în dotare fiole cu acest ser, iar pentru rapiditate s-a ales calea transferului cu elicopterul la spitalul din judeţul Bihor.

"O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului. DSP Alba a emis şi alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în Cadrul UE). Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare", se menţionează într-un comunicat transmis miercuri de către DSP Alba.

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii a fost duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă.

Luni, simptomele s-au accentuat, iar marţi, pacienta a decis să se prezinte la spitalul din Alba Iulia.

Botulismul este o intoxicaţie care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.