Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen care se întâmplă extrem de rar într-o societate: Fuziunea fermieri-transportatori-polițiști

combo stiripesurse
proteste romania

A fost declanșat un fenomen care se întâmplă extrem de rar într-o societate. O demonstrație puternică, care durează de aproape o săptămână, a fermierilor și transportatorilor din România, i-a coalizat, iată, și pe polițiști. Așa cum, în detaliu, ne explică sindicatul acestora, Europol. În acest moment, protestatarii sunt de neoprit. O fi mâna lui George Simion? Sau o fi mâna lui Vladimir Putin? În presa de la noi s-au vehiculat cele două scenarii.

Sau poate că este mâna extratereștrilor. Cine știe? Or fi acționat extratereștrii și în Germania? Sau este tot mâna lui George Simion și acolo? Sau mâna lui Vladimir Putin? În Germania, în acest moment, autostrăzile, bulevardele și localitățile sunt luate cu asalt de sute de mii de utilaje, conduse de transportatori și de fermieri din ce în ce mai nervoși. Aceștia, după cum se vede din imaginile distribuite de diversele canale de televiziune, pentru a paraliza întreaga circulație, au ridicat munți de pământ pe străzi, sub forma unor baraje, și deversează gunoaie menajere la intrarea unora dintre cele mai importante instituții ale statului. Autoritățile germane sunt paralizate, iar polițiștii sunt sfătuiți să „umble cu mănuși”. Noi, în România, trecem printr-o experiență diametral opusă.

Manifestanții sunt pașnici, dar fermi, în timp ce reprezentanții Executivului devin din ce în ce mai agresivi. Un exemplu elocvent în acest sens ni-l oferă Europol, printr-un comunicat oficial. Este denunțată decizia guvernanților prin care li s-a ordonat polițiștilor, citez, „să facă orice” pentru a-i opri pe demonstranți. Acest „orice” înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât utilizarea violenței maxime împotriva a ceea ce Dan Chitic caracteriza în urmă cu câteva zile drept „răscoala de la București”, răscoală care între timp s-a întins în întreaga țară. Europol denunță faptul că Guvernul preconizează un nou „10 august” și îi nominalizează pe Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, Bogdan Despescu, secretar de stat și Benone Marian Matei, chestor șef al Poliției, pentru că ar fi dat asemenea dispoziții. În comunicat se mai precizează și faptul că, la rândul lor, polițiștii sunt nemulțumiți de condițiile în care își desfășoară activitatea, ceea ce sugerează o posibilă solidarizare a acestora cu fermierii și cu transportatorii. O asemenea reacție vine la doar câteva ore după ce polițiștii au informat opinia publică asupra faptului că, în timpul liber, au și ei dreptul să organizeze manifestații de protest.

Guvernul Ciolacu este într-o situație limită. Dacă nu cedează, nemulțumirile se pot generaliza. Oricând este posibil ca această scânteie generată de fermieri și de transportatori să se extindă și asupra altor categorii socioprofesionale. Transformând-se într-o vâlvătaie. Nu este de mirare că, în aceste condiții, întreg aparatul de supraveghere și dezinformare este turat la maximum. Europol reclamă și el că Poliției i s-a cerut să-și intensifice  supravegherea prin orice mijloace a grupurilor de oameni nemulțumiți. Este de presupus că și serviciile secrete ale României sunt puse în mișcare în aceeași direcție. Firește, sunt utilizate și toate instrumentele de diversiune pe care statul român militarizat le are la dispoziție. Inclusiv aparatul de dezinformare este turat la maximum. Zilele trecute au fost, pe rând, vânturate în acest sens două informații menite a compromite manifestațiile și a submina încrederea opiniei publice în justețea revendicărilor. Prima informație de acest fel a fost cum că organizatorul din umbră al acestor proteste ar fi George Simion, pentru că altfel, vezi Doamne, nu s-ar putea explica cum de protestele continuă, în timp ce revendicărilor demonstranților li s-a răspuns rând pe rând pozitiv. Și, vezi Doamne, multe dintre ele ar fi fost prinse în bugetul semnat de ministrul Finanțelor, care, în plin weekend, a pus coada între picioare și a dat fuga-fuguța la Bruxelles. A doua diversiune, invocându-se în susținerea ei o singură imagine, cu un steag aparent rusesc în cârca unui demonstrant, cum că tot acest protest ar fi montat de la Kremlin.

A trecut însă de mult vremea când românii mai înghițeau asemenea baliverne. Este un moment de cumpănă pentru Marcel Ciolacu. Este momentul în care Guvernul astfel scurtcircuitat trebuie să se trezească și să-i ofere propriei populații soluții clare, în locul balivernelor lansate până acum către opinia publică, prin intermediul unor televiziuni și site-uri „prietenoase”.

un comentariu de Sorin Rosca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.