Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomenele meteorologice extreme au devenit 'noua normă' în SUA, avertizează directoarea unei agenţii federale americane

fenomene meteo

Statele Unite se confruntă cu "o nouă normă" odată cu înmulţirea evenimentelor meteorologice devastatoare, a declarat duminică directoarea Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) din Statele Unite, într-o perioadă în care întreaga ţară se află în stare de şoc în urma tornadelor care au devastat mai multe state americane, informează AFP.

"Aceasta va fi noua noastră normă", a declarat pentru CNN directoarea FEMA, Deanne Crisswell. "Efectele pe care le observăm în urma schimbărilor climatice constituie criza generaţiei noastre", a adăugat ea.

Directoarea FEMA a subliniat în special dimensiunea "incredibil de neobişnuită" şi "istorică" a tornadelor din acest anotimp. Luna decembrie este de obicei scutită de astfel de evenimente meteorologice în Statele Unite, potrivit Agerpres.

"Chiar şi gravitatea şi perioada petrecută de aceste tornade pe sol sunt fără precedent", a adăugat ea.

"Observăm furtuni mai intense, condiţii meteorologice tot mai extreme, indiferent că este vorba despre uragane, tornade sau incendii de pădure", a continuat Deanne Crisswell, citată de postul de televiziune ABC.

Anumiţi experţi îndeamnă totuşi la prudenţă, întrucât tornadele reprezintă un fenomen care a rămas până în zilele noastre relativ puţin cunoscut şi explicat.

"Tornadele sunt, din păcate, unul dintre fenomenele extreme pentru care avem cea mai mică capacitate de a atribui anumite episoade specifice (sau chiar tendinţe pe termen lung) schimbărilor climatice", a declarat pe Twitter Zeke Hausfather, specialist în climatologie la Breakthrough Institute.

"Absenţa dovezii nu înseamnă dovada unei absenţe, iar o anumită precauţie este justificată", a adăugat el.

Efectele schimbărilor climatice asupra unor fenomene meteorologice precum tornadele nu sunt "pentru moment foarte bine stabilite", a explicat într-un alt mesaj pe Twitter specialistul Daniel Swain, cercetător în climatologie la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

"Însă există o bază tot mai amplă de cercetări (...) care sugerează că încălzirea climei creşte probabil riscurile în multe regiuni ale lumii", a precizat el.

Fenomenele meteorologice sunt "tot mai intense" odată cu încălzirea climei, a subliniat sâmbătă preşedintele american Joe Biden, după ce a deplâns zecile de victime făcute vineri seară de "una dintre cele mai grave serii de tornade din istoria Statelor Unite".

"Totul este mai intens atunci când clima se încălzeşte", a declarat preşedintele american, fără să stabilească totuşi o legătură de cauzalitate directă între dereglările climatice şi catastrofa care a ucis cel puţin 90 de persoane, în special în statul Kentucky.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.