Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomenul Deep Fake ia amploare. Cum sunt păcăliți românii

The Sun
Hacker

Fenomenul Deep Fake ia amploare. Cum sunt păcăliți românii

Ieșeanul a virat, sub mirajul îmbogățirii, o anumită sumă de bani unor presupuse acţiuni ale unei cunoscute companii de producere a energiei electrice, cu speranța că va primi lunar dividente, potrivit adevarul.ro.

Un ieşean în vârstă de 70 de ani şi-a dat seama în ultimul moment că a fost păcălit pe internet. El a virat 1250 de lei pe presupuse acţiuni ale unei cunoscute companii de producere a energiei electrice urmând să primească lunar dividente de zece ori mai mari.

Şi-a dat seama în ultimul moment şi a sunat la bancă reuşind să blocheze plata, dar şi pierderea a peste 3.000 de lei, toate economiile din cont. Bărbatul a fost inginer agronom și, deși se consideră un om informat, recunoaște că a fost păcălit și vrea ca alte posibile victime să nu cadă în capcana unor câștiguri iluzorii. Ieșeanul a fost înșelat de o postare de pe o rețea de socializare care enumera sfaturi pentru câștiguri substanțiale, cu investiții relativ mici.

„Chiar am urmărit pagina de la început și Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune, în acea imagine, că România are niște societăți cotate foarte bine la piața de bursă internațională. Și că, deși el este conștient că Uniunea Europeană nu va accepta propunerea lor, el ne sfătuiește să investim în aceste societății”, explică ieșeanul Ionel Strâmbu, pensionar.

Ce spun autoritățile de fenomenul Deep fake

Autoritățile spun că sunt clipuri deep fake, în care personaje reale par că încurajează anumite investiții.

„S-a început folosirea Inteligenței Artificiale, fiind realizate în acest mod diferite videoclipuri prin care sunt impersonate mai multe oficialități ale României. Aceste videoclipuri sunt destul de bine realizate, doar că au anumite sincope: deși discursul este cât se poate de coerent, dacă se va urmări mișcarea buzelor vom vedea că nu avem o corespondență între cele spuse prin cuvinte și imaginea redată”, explică insp. pp. Florin Ionuț Zaborilă, ofițer la Compartimentul de Investigare a Infracțiunilor Informatice.

Doar la Iaşi sunt cel puţin 50 de plângeri ale unor astfel de persoane păcălite. Fenomenul are o răspâmdire naţională, spun politiștii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.